BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Focilázban az informatika

A német informatikai fejlesztők már a 2006-os labdarúgó-világbajnokságra készülnek. Az új termékek elsősorban az információkeresés megkönnyítésére koncentrálnak. A hangfelismerő rendszerek fejlesztői például olyan automatikus telefonos tájékoztató rendszert hoznának létre, amely valamennyi, a futballal kapcsolatos kérdésre választ ad majd. Ehhez nem csupán a különböző német dialektusok felismerését kell megfelelően programozni, de ügyelni kell a futballal kapcsolatos tolvajnyelvre is.

A másik problémát a válaszok megtalálása jelenti: a ma használatos keresőmotorok ugyanis egyelőre nem tudják pontosan megtalálni egy-egy kérdésre a konkrét választ. Ha egy ország legmagasabb hegyét keressük, ma még minden olyan csúcsot megkapunk, amely valamilyen szempontból (az adott hegységben, régióban) a legmagasabb. Ha azonban egy mérkőzés győztesét keressük, nem sokra megyünk azzal, ha az automata több csapatot is felsorol.

Ezért egy kapcsolódó másik projekt keretében a futballhoz kötődő információkat tartalmazó "intelligens internetet" hoznának létre. Ebben a rendszerben a programozók segítenek a számítógépeknek a honlapok tartalmának megértésében: olyan magyarázatokkal és indexekkel látják el az oldalak tartalmát, amely révén a szövegbeli összefüggések és a más oldalakhoz fűződő viszony is világossá válik a gép számára.

Egy harmadik fejlesztéssel olyan "személyi asszisztens" jöhet létre, amely a meccsekkel kapcsolatos szervezési tevékenységekben segít. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.