BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapós védelmi eszközök

A tavalyi 625 millióról 2009-re 1,4 milliárd dollárra bővül a biztonsági berendezések nyugat-európai piaca - derül ki az IDC piackutató cég tanulmányából. A következő években átlagosan 18 százalékos bővülést felmutató területen a növekedés fő tényezője a több fenyegetés ellen is megoldást kínáló UTM- (Unified Threat Management) eszközök lesznek a piackutató cég előrejelzése szerint. Az IDC szakemberei a hardver- és szoftvermegoldásokat is tartalmazó biztonsági eszközök három kategóriáját vizsgálták - tűzfal és virtuális magánhálózat (VPN), behatolásfelderítés és -megakadályozás, illetve az UTM -, amelyek közül az UTM-berendezések piacán az átlagot jóval meghaladó, 61 százalékos növekedés várható évente, 2004 és 2009 között.

Komoly változásokra lehet számítani a nyugat-európai biztonságieszköz-piacon a következő négy évben - állítja Oliver Harcourt, a piackutató cég vezető elemzője. Míg tavaly még a tűzfal- és VPN-megoldások uralták a területet, addig a következő években a behatolásfelderítés és -megakadályozás, illetve az UTM-megoldások veszik át a fő szerepet, 2009-re például az utóbbi eszközök forgalma adja majd a piac 50 százalékát.

Az elmúlt néhány évben széles körben elterjedtek a biztonsági eszközök, mivel a hardver és szoftver egyesítése révén nagyobb biztonságot kínálnak a gyártóknak, a menedzselt biztonsági szolgáltatást kínáló cégeknek, a viszonteladóknak és a felhasználóknak egyaránt. Eredetileg csak a tűzfal- és a VPN-megoldások tartoztak ebbe a kategóriába, de napjainkra az informatikai biztonság szinte minden területére megjelentek már ezek az eszközök, köztük olyanok is, amelyek több funkciót egyesítenek magukban. Ezek a megoldások eddig is népszerűek voltak és a jövőben is nagy lesz irántuk a kereslet, mivel számos előnyük van a teljesítményt, a használat egyszerűségét vagy a költségeket tekintve - mondta el Thomas Raschke, az IDC munkatársa. Az egyszerre több fenyegetés ellen is védelmet kínáló UTM-megoldások gyors térhódítása mellett szól, hogy ezek a berendezések az eddig tapasztaltakhoz képest további előnyöket nyújtanak a költségek, a rugalmasság és a skálázhatóság területén. A gyártóknak érdemes lesz felkészülniük arra, hogy a kis- és közepes méretű cégek körében különösen nagy lehet az igény az ilyen eszközök iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.