BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vita a német e-tb-kártyáról

Várhatóan mintegy 1,5-1,7 milliárd eurós beruházást igényel a jelenleg a világ egyik legnagyobb it-projektjének számító német egészségügyi kártya jövő évi bevezetése. Bár a részletek még mindig nem teljesen tisztázottak, a nagyobb vállalatok már most tervezik a célnak megfelelő csipes plasztikkártyákat: elsőként, valószínűleg a nyár közepén, a Gemplus ajánlatára számíthatnak a biztosítók - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az már biztos, hogy az új kártyán is rajta lesznek a páciens azonosításához szükséges adatok, valamint betegbiztosítójának a neve. Nem sikerült azonban az érintetteknek megegyezniük arról, hogy látható legyen-e a tulajdonos arcképe a kártyán vagy sem. A fényképes igazolvány ellenzői azzal érvelnek, hogy a fotó elhagyásával mintegy 250 millió eurót lehetne megspórolni, de a fényképpártiak szerint ennek többszöröse is lehet az esetleges visszaélésekből származó kár.

Kérdéses az eredeti tervekben szereplő elektronikus receptfelírási rendszer kialakítása is. Az orvos a kártyán rögzíti a betegnek felírt gyógyszer nevét, amelyet a gyógyszertárban azonosítanak. Az elektronikus recepttel szembeni legfőbb ellenérv, hogy kialakítása jelentősen megnövelné az új egészségügyi rendszer működtetéséhez szükséges leolvasógépek számát, továbbá külön orvosi azonosító kártya bevezetését is szükségessé tenné, azaz több száz millió euróval megdobná a beruházás költségeit. Szakértők számításai szerint azonban az új rendszerrel a jelenlegi 34 centről 7-re csökkenne a receptek kitöltésére jutó egységköltség, és ezzel évi 200 millió eurót spórolhatnának. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.