BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fesztiválok nyara az idei

Látogatócsúcs várható a vasárnap záródó Művészetek Völgyében, de szerdán már kezdődik is a Sziget Fesztivál, amely iránt az idén óriási az érdeklődés. Nem véletlenül, hiszen közel ötven országból várnak sztárokat, ráadásul a Szigeten mindenki megtalálhatja a kedvére valót, olyan sokféle a programkínálat.

Az idei nyár a fesztiválok nyara, se szeri, se száma az így nevezett programoknak, s a legtöbb eseményen meredeken emelkedik az eladott jegyek száma. A vasárnap záruló Művészetek Völgyében például az első hét végén kétszer annyi jegybevétel folyt be, mint a tavalyi fesztivál első négy napján. Több száz program eddig sikeresen lezajlott Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Vigántpetenden és Pulán, az öt településen a most következő hét végére újabb látogatórohamot várnak. Igaz, szállás már csak a magánkertek kijelölt sátorhelyein (átlagosan 600 forintért) található.

Amint véget ér a kapolcsi fesztivál, a keddi nulladik napon az Illés együttes búcsúkoncertjére várják Óbudán a Sziget Fesztivál látogatóit. Az idei rendezvény elővételes hetijegyei hamar elkeltek, s a nagy érdeklődésnek köszönhető, hogy a Sziget történetében most először napijegyet is lehet elővételben vásárolni (a Szerencsejáték Rt. kirendeltségein, az ország 3700 pontján).

A skandináv rock and roll élvonalának jeles képviselője, a Turbonegro visszajelzésével az idén már mintegy 170 nemzetközi produkció mutatkozik be a Szigeten augusztus 10-e és 17-e között. A közel 50 országot képviselő fellépők közül - a Nagyszínpad mellett - a további nemzetközi nagyszínpadokra, így a Pannon GSM Világzenei Nagyszínpadra, a HammerWorld Színpadra, a WAN2 Színpadra és a Dance Arénába is jut számos sztár. Csak Svédországból öt híres együttes kapott meghívást az idei Sziget Fesztiválra.

Az elképesztő zenei kínálatból érdemes kiemelni, mennyire gazdag ezúttal is a Világzenei Nagyszínpad és a Jazz Színpad kínálata. Az előbbin lesz például 15-én este a világ legjobb klezmerzenekaraként számon tartott New York-i The Klezmatics koncertje, amelyen a fekete gospel énekes, Joshua Nelson és az énekes-orgonista, Kathryn Farmer is hallható. Másnap a világhírű, legendás kubai zenekar, a Buena Vista Social Club kitűnő trombitása, Manuel Guajiro Mirabal játszik népes zenekarral.

A Jazz Színpad felvonultatja a műfaj sokféle színét és kiválóságát. A nyitó napon, 10-én például a Dresch Quartet (a kitűnő fúvós, Dresch Mihály együttese), majd Winand Gábor énekes-fuvolista, a Franciaországban élő Gadó Gábor gitáros, valamint Bacsó Kristóf játszik. Koncertezik a Szigeten a méltán népszerű Balázs Elemér Group, s a rendkívül tehetséges fiatal szaxofonos, Bacsó Kristóf szintén a saját kvartettjével muzsikál 14-én este, majd 15-én a Svájcban élő virtuóz zongorista, Pleszkán Frigyes játszik triójával.

Feltétlenül ki kell emelnünk egy kiugróan tehetséges tizenévest: a néhány évvel ezelőtt feltűnt, még mindig csak 17 éves Bolla Gábor is hallható a Szigeten, az elementárisan, döbbenetes érettséggel játszó szaxofonos a saját kvartettjével játszik. Bolla Gábor tavaly december 3-án megkapta Bécs legismertebb dzsesszklubjában, a Porgy and Bess nevű helyen a Hans Koller-díjat, az elismerést adományozó Austrian Music Office Az év tehetségeként jutalmazta Bolla Gábort, aki 13-án 18 órától hallható a Sziget Fesztiválon. (EE-KZs)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.