BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kéretlen reklámüzenetek a rettegőket célozzák meg

Az emberek megfélemlítésére alapozták tevékenységüket júliusban a kéretlen reklámüzenetek (spam) küldői az információbiztonsági megoldásokat készítő Clearswift legújabb felmérése szerint. Az elmúlt hónapban első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a "veszélytől rettegőknek" és az otthonukat féltőknek szóltak.

"Védje meg gyermekét a szexuális bűnözéstől! Töltse le most!" vagy az "Ön nem látja őt, de ő látja önt!" tárgysorú üzenetekkel és ehhez hasonló levelekkel próbáltak a levélszemétküldők félelmet kelteni a felhasználókban, és így pénzt kicsalni belőlük. Megjelentek továbbá olyan elektronikus útmutatók is, melyek tanácstalan szülőknek abban próbálnak segíteni, hogyan tartsák távol gyermeküket a kábítószerektől. A kéretlen levelek küldői mindig is segítőkészséget színleltek. Eddig antidepresszáns szerek, teljesítménynövelő gyógyszerek megvásárlására, olcsó hitelek felvételére csábították a felhasználókat, most pedig biztonsági megoldásokat kínálnak. Van abban valami ironikus, hogy a spamküldők ajánlanak biztonsági rendszereket, miközben pont a nemkívánatos leveleket használják fel leggyakrabban vírusok terjesztésére, adathalászatra vagy kémprogramok telepítésére - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója a felmérés eredményével kapcsolatban.

Júniushoz hasonlóan az elmúlt hónapban is csökkent a pornográf témájú levelek száma, és még mindig a gyanús egészségügyi ajánlatok és a pénzügyi spamek vezetik a listát. A kutyatartási termékek szinte teljesen eltűntek, csak a háziállatok szőrét eltüntető szőnyegtisztító termékekről érkezett alkalmanként néhány ajánlat. A csalások között gyakoriak a magukat a PayPal elektronikus fizetési rendszerből származónak feltüntetett e-mailek - amelyek egy másik, a virtuális világban egyre gyakoribb csalási formához, az adathalászathoz (phishing) kötődnek - és a szoftvereket hirdető spamek aránya is növekszik.

Az elektronikus levelezés egyre nagyobb részét adó kéretlen levelek, illetve küldőik ellen számos jogi eljárás is indult. Komoly sikert jelent ebben a harcban, hogy a Microsoftnak a hónap elején sikerült elérnie, hogy egy korábbi spamelő az ellene indított eljárás megszüntetéséért cserében hétmillió dollárt fizessen. Scott Richtert, az egykori "spamkirályt" még 2003-ban perelték be, mivel kéretlen üzenetek milliárdjaival árasztotta el a felhasználókat. A világ legnagyobb szoftvergyártója az elmúlt két évben 135 eljárást indított spamküldők ellen. A társaság célja, hogy a pénzbírságok, illetve peren kívüli egyezség alapján kifizetett összegek miatt gazdaságtalanná tegye ezt a fajta tevékenységet. Az így befolyt összeget a tervek szerint a számítógépes bűnözés elleni harcra fordítják majd. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.