BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

It-beruházások a sztrádákon

Az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. a kezelésében lévő és folyamatosan bővülő autópálya-hálózat üzemeltetésével és fenntartásával párhuzamosan az idén is több jelentős informatikai beruházást hajt végre - tudtuk meg Winkler-Virág András kommunikációs vezetőtől. Az M7-es optikai kábelhálózatának kiépítése és a változtatható jelzésű táblák alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata mellett további matrica-ellenőrző kamerákat telepítettek. Új értékesítési és úthasználati jogosultságot nyilvántartó rendszert is fejlesztenek.

A meglévő rézkábelek cseréjével és a hiányzó szakaszok pótlásával május 31-én fejeződött be az optikai kábelhálózat teljes kiépítése az M7-es mentén a 17-es és a 110-es kilométerszelvény között. A rendszer segítségével lehetővé válik a meteorológiai és forgalomszámláló mérőegységek, valamint az üzemi hírközlés adatainak gyors és közvetlen továbbítása. A hálózat végleges átadását három hónapos próbaüzem előzte meg, amely ma ér véget. Ezután az M7-es informatikai hálózata élesben fog működni. A tesztidőszak alatt az informatikai hálózatra ráépültek a segélykérő telefonok, a meteorológiai állomások, a központilag vezérelhető táblák, a fix kamerák és az üzemi hírközlés, azaz a mérnökségek közötti adatáramlás.

Az M1-es jobb oldalának 156-os kilométerszelvényénél található pihenőhelynél az úgynevezett változtatható jelzésű táblák alkalmazási lehetőségeit vizsgálják. Az ÁAK Rt. a VPOP-val és a határőrséggel közös program keretében a tereléses ellenőrzések hatékonyabb végzése érdekében november végéig olyan pihenőhelyeket épít ki, ahol az aszfaltba süllyesztett mérlegek segítségével lehet majd vizsgálni a járművek össztömegét. A forgalombiztonsági szakemberek az M1-es autópályán tervezett kísérleti üzemmel elsősorban a központilag vezérelhető táblák jelzéseivel kívánják a forgalmat a pihenőhelyre terelni.

A matrica-ellenőrzés hatékonyságának növelése, illetve a bliccelés csökkentése érdekében az autópálya-kezelő a jelenleg működő rendszerét az év végéig fokozatosan további fix kamerák telepítésével bővíti. A meghatározott pontokon telepített készülékek és a hozzájuk kapcsolódó rendszámfelismerő rendszer segítségével lehet kiszűrni az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járműveket.

Az elektronikus díjfizetési rendszer 2008-ra tervezett megvalósításáig az ÁAK Rt. 2006. január 1-jétől új matricaértékesítési és használati jogosultságot nyilvántartó rendszert kíván bevezetni. Az új informatikai megoldás lehetőséget teremt a mobiltelefonos, illetve internetes fizetés megvalósítására. A rendszer bevezetéséhez a díjszedés rendjét szabályozó jogszabályok módosítása is szükséges, ez az éles indulás tényleges időpontját némiképp kitolhatja. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.