BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itália keveset költ netbiztonságra

Átalakulóban az olasz internetes piac. Egyre több munkahelyet hirdetnek meg online a társaságok, többen használják a világhálót vásárlásokra, banki műveletekre, s nem utolsósorban az e-kormányzat szolgáltatásait is növekvő számban veszik igénybe. Gondot jelent ugyanakkor, hogy a vállalkozások többsége fittyet hány a biztonságra, jóllehet a legfrissebb összesítések szerint immáron több mint százezer vírus kering a világhálón.

A harmadik legnagyobb növekedést könyvelhette el Olaszország Európában az internethasználatot illetően - az otthoni internetezők száma 14 százalékkal bővült -, bár ezzel még korántsem hozta be lemaradását Nagy-Britanniával szemben, ahol a lakosság közel felének van internet-hozzáférése, nem beszélve a 67 százalékos arányt felmutató Egyesült Államokról. Biztatónak tekinthető, hogy egyre többen nem csupán barangolásra használják a világhálót, hanem különböző szolgáltatásokat - például online banking, vásárlás - is igénybe vesznek. Ami viszont korántsem ad elégedettségre okot, az az informatikai biztonság alakulása. Ez év júniusában már több mint 103 ezer vírust tartottak nyilván, ám - szerencsére - közülük csak mintegy 180 tekinthető aktívnak világviszonylatban. Egy éven belül az olasz vállalkozások közel 33 százalékát érte már valamilyen mértékű kár az informatikai biztonság hiányossága miatt, míg a magánszemélyek esetében több mint 20 százalékos ez az arány. Ez azonban aligha ösztönözte cselekvésre az érdekelteket: a vállalkozásoknak jelenleg még alig negyede használ legalább két biztonsági elemet a számítástechnikai rendszerében (legyen az tűzfal, antivírusprogram, jelszavas belépés, titkosítás). A határvonalat az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatoknál lehetne meghúzni: e felett ugyanis szinte mindegyik szereplő adaptált már több mint két biztonsági elemet.

Nézzük a legnagyobb fejlődést felmutató online szegmenseket. Az e-kormányzat szerepe egyre nő Olaszországban. Az állampolgárok növekvő számban használják információforrásként az egyes minisztériumok, tartományok honlapjait - a leglátogatottabbnak egyébként a gazdasági tárca honlapja számít, ahol átlagosan közel 25 percet tölt el az illető -, töltenek le űrlapokat, illetve szolgáltatják be a szükséges személyi adataikat, tájékoztatnak lakóhelyváltozásról. Egyre többen tesznek ugyanakkor bejelentést a rendőrség weboldalain is, s népszerűnek számít, hogy a könyvtárakban is online foglalják le előre a könyveket. Úgy tűnik, a közigazgatás is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, amely elsősorban a költségmegtakarításban ölt testet. Európai szinten ráadásul nincs is nagy lemaradásban az ország: egyedül Franciaország előzi meg, ahol az internetelérhetőséggel rendelkező lakosság 55 százaléka látogatott el a közigazgatási intézmények honlapjaira; ez az adat Olaszországban 52 százalék.

Korábban szinte elképzelhetetlennek tartották, de mára az informális utakon, azaz barátságokon, személyes ismeretségen, kapcsolatokon alapuló olasz munkaerőpiac "kimerészkedett" a világhálóra. A piacvezető online állásközvetítő Monster katalógusában több mint háromezer vállalat és 500 ezer magánszemély hirdetése található, s a várakozások szerint a boom még hátravan. Az internet megérkezett az egyetemekre is: a vizsgákra való online bejelentkezés kezd mindennapossá válni, mint ahogy az oktatási intézmények sem a hirdetőtáblákra tűzik ki a legfrissebb közleményeket, hanem a weboldalaikra teszik rá. Lassan a tandíjakat is interneten fizethetik be a tanulók, s egyes vélemények szerint az előadásokat nem látogató avagy levelező oktatást végző tanulók körében az e-learning is népszerűvé válhat.

Az EU felmérése szerint ötből négy orvos használja az internetet, s számos magánszemély is ezen az úton próbál egészségügyi információkhoz jutni. A legújabb technológiának köszönhetően a páciensek gyógyulási folyamatát immáron online nyomon tudja követni a betegápoló, anélkül, hogy elhagyná a kórházat, miközben az internetre felkerült kórlapot a családorvos is elemezni tudja. Több olasz kórházban, így a római Bambin Gesúban online is be tudnak jelentkezni vizsgálatra a betegek, ráadásul az e szolgáltatást felkínáló intézmények aránya fél év alatt kétszeresére, 4-ről 8 százalékra nőtt. Ez ugyan még mindig igen alacsonynak tekinthető, ám ezen a téren a fejlődés nem csupán a páciensen múlik: az egészségügyi intézményekben is egyre gyakrabban kellene az internetet használniuk - hangzik a szakemberek véleménye. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.