BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés a céges netkártya

Egyetlen hazai hitelintézet sem kínál a vállalati ügyfeleinek internetes bankkártyát, bár a vásárlás biztonságát elősegítő virtuáliskártya-megoldások már működnek a piacon. A helyzet vélhetően nem javul gyorsan: bár az internetet használó ügyfelek száma rohamosan növekszik, a csekély érdeklődés miatt egy bank sem tervezi, hogy ilyen típusú termékkel lépne piacra a közeljövőben.

Az internetes vásárlások biztonságos lebonyolítását szolgáló bankkártya finoman szólva sem nevezhető elterjedtnek a vállalati banki piacon, hiszen egy bank sem kínál ezen ügyfélkörnek az internetes vásárlásokhoz használható plasztiklapot.

Annak ellenére, hogy a bankok mindegyike az internetes szolgáltatásokat használó ügyfelek számának dinamikus emelkedéséről számol be - ez az internet-előfizetések alakulását látva érthető is -, egyelőre egyik sem tervezi, hogy a közeljövőben internetes bankkártyát dobjon a piacra.

Az indokok meglehetősen hasonlóak: a hitelintézetek szerint nincs jelentősebb érdeklődés az ilyen típusú bankkártyák iránt, és - bár az elektronikus szolgáltatásait minden bank gyorsan fejleszti - a kártya használhatósága a magyar piacon meglehetősen korlátozott. A bankok többsége felhívja a figyelmet arra is, hogy a betéti vagy hitelkártyákkal már most is megoldott az internetes vásárlás lehetősége.

A klasszikus bankkártyával végrehajtott internetes vásárlástól viszont sok ügyfél idegenkedik, hiszen nem tartja szerencsésnek, ha valaki - ha csak az elvi lehetőség szintjén is - hozzáférhet számlájának adataihoz.

Erre a problémára válaszul fejlesztett ki a HVB Bank egy rendszert, amely csak a szükséges összeg átvezetésén alapul. A hitelintézetnél lehetőség van egy - EuroCard/MasterCard vagy Visa - társkártya igénylésére, amely kártya mögé egy az internetes vásárlásokra nyitott és fenntartott folyószámlát kell beállítani. A HVB Internet Banking rendszer segítségével mindig csak akkora öszszeget kell a "normál" folyószámláról a netes vásárlásokra fenntartott folyószámlára átvezetni, amely összeget épp elkölteni kívánnak. A módszerrel - hangsúlyozták a HVB-nél - az esetleges visszaélések megelőzhetőek.

Az internetes használatra szolgáló, webkártya alapú szolgáltatások és a bankkártyahasználatról való SMS-értesítések a fogyasztók internetes vásárlásba vetett bizalmát növelik - hangsúlyozták az Inter-Európa Banknál, ahol szintén egy a biztonságot szavatoló rendszer segíti az internetes vásárlásokat. A lakossági és vállalati ügyfelek által is igényelhető KártyaŐr elnevezésű szolgáltatás lényege, hogy az internetes vásárláshoz kapcsolódóan minden egyes vásárlás előtt telefonhívás és megfelelő azonosítás segítségével egyszer használatos kártyaszámot igényelhet az ügyfél, amelyet SMS-ben juttat el hozzá a bank. Csak ennek felhasználásával fizethet, ráadásul egyszeri alkalommal. Amennyiben a számot nem használja fel, 48 óra elteltével a kártyaszám megszűnik, az egyszer használatos kártyaszámmal és a bankkártyával végzett tranzakciók eredményéről pedig SMS-értesítést küld a hitelintézet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.