BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napelemes táska

Az utóbbi időben látványosan fellendült az olyan táskák forgalma, amelyekbe a készítők napelemeket építettek. A főként hátizsákokba integrált cellák révén ugyanis a kisebb elektronikai berendezéseket, mobiltelefonokat, zenelejátszókat, tenyérgépeket ott is feltölthetjük, ahol nem férünk hozzá a vezetékes elektronos rendszerhez - írja a Financial Times.

Ilyen helyzetbe nem csak a természetben kerülhetünk: a legtöbb pályaudvaron vagy repülőtéren sincs hozzáférhető elektromos csatlakozóaljzat, sokszor még a szállodai szobáké is használhatatlan. A különféle országokban ugyanis eltérők a csatlakozókra vonatkozó szabványok, így az utazónak nemcsak minden készülékének adapterét és vezetékét kellene magával cipelnie, de több univerzális dugaljzatadaptert is.

Ehelyett az utóbbi időben sorra jelentek meg különféle gyártók olyan táskákkal, amelyek napelemeik révén képesek legfeljebb 7 wattos teljesítménnyel feltölteni a kisebb berendezések akkumulátorait. Kétféle technológia létezik: a merevlemezt alkalmazó rendszer nehézkesebb és könnyebben sérül, a hajlékony film alapú megoldásnak viszont az előbbi 15 százalékával szemben alig 6-7 százalékos a hatékonysága. A napcellás táskák azért lettek különösen sikeresek, mert a gyártók elkezdték azokat miniakkumulátorokkal is ellátni, így a termelt áramot nem kell azonnal felhasználni, hanem a városnézés során nyert energiát ráérünk este is áttölteni készülékeinkbe.

Az igazi áttörést azonban az hozhatja meg, ha sikerül olyan táskát szerkeszteni, amely képes hordozható számítógépek feltöltésére is. Ehhez ma igencsak terjedelmes napelemet kellene az üzletembereknek több órán át napsütésben cipelniük. A szükséges fejlesztések két szálon futnak: egyrészt a készülékek energiafogyasztását folyamatosan csökkentik, másrészt egyre javul a napelemek hatékonysága.

A táskák népszerűbbé válásához az árat is le kellene faragni. Ugyan a hetvenes évek óta 90 százalékkal esett a napelemek ára, a mai, táskánként 130-250 dolláros ár még mindig sokakat elrémiszt. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.