BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népünnepély a nyugati végeken

Egyetlen magyar város sem képes olyan hömpölygő forgatagba invitálni polgárait, mint a városalapító Claudius császárra napokon át valódi népünnepéllyel emlékező Szombathely. Minden évben augusztus végén rendezik meg a vasi megyeszékhelyen a Ludi Savarienses - Savaria Történelmi Karnevált, amely valóban örömünnep a város ókori viseletekbe ezrével bújó lakóinak, akik nemcsak a felvonulásokra öltik magukra a korhű jelmezeket, hanem színházba, koncertre is olyan maskarában indulnak, mintha maga Claudius fogadná őket e helyeken.

Az augusztus 26-ával kezdődő hosszú hétvégén a programok gazdagságát jelzi, hogy a Savaria Történelmi Karnevál műsorközlő füzete negyven oldalon át sorolja a három nap eseményeit. A császári kort hangulatában leginkább megidéző helyszínen, a Ferences kertet ókori légiósok, gladiátorok, középkori lovagok és lovasíjászok népesítik be. az Ókori hagyományőrzők második nemzetközi találkozója alkalmából.

Megszámlálhatatlanul sok izgalmas esemény várja - a szombathelyieken kívül - a város vendégeit is a tucatnyi helyszínen (a teljes program megtalálható a www.savariakarneval.hu oldalon). A Batthyány téri Karneválszínpad koncertjein szerepel majd az Arasinda, a Vujicsics együttes, a Balkan Strings, a David Klezmer Band és a Besh o droM. Az egyházmegyei kollégium udvarának meghitt helyszínén igazi színházi csemegét láthat majd a közönség: a Karneválszínház idei előadása Plautus A bögre című komédiája lesz. A főszerepeket a karneváli nagyközönség kedvencei alakítják majd: Jordán Tamás, Egri Márta, Hollósi Frigyes és Bezerédi Zoltán, akik évek óta visszatérő vendégek itt, és mindig felejthetetlen estéket szereznek a szombathelyieknek.

A programsorozat érdekessége, hogy az ókori tematikához kötődően nemcsak a felvonulók jelmezeit, hanem a város kirakatainak korhű berendezését, dekorálását is versenyeztetik Savaria ünnepén. Aki erre a néhány napra Szombathelyre utazik, biztosan megtalálja a neki szóló programot, néhány perc alatt magáévá teszi egy összetartó, gyönyörű és tiszta város közös ünnepét, és magával viszi az utcákon át hömpölygő jelmezes felvonulás legszebb emlékét. Ludi Savarienses!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.