BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolcvan klikk alatt a föld körül

Világ körüli útra akár a fantáziánk is elvihet minket, mint a múlt század elejének írója, Emilio Salgari számos kalandregényében tette. Avagy 80 nap alatt is megtehetjük, mint Phileas Fogg Verne regényében. A Google Earth közel egy hónapja letölthető szoftvere révén azonban elegendő néhány klikkelés, és a képeket látva egyszerűen tátva marad a szánk.

Háromdimenziós térképek - a két legnagyobb számítógépes társaság, a Google és a Microsoft között erre a területre is kiterjedt a verseny, s úgy tűnik, jelenleg a Google-t nem lehet lekörözni. Egy városra, avagy egy címre eddig is rákereshettünk az interneten, ám legfeljebb kétdimenziós képeket kaphattunk. A Google Earth szoftvere azonban szinte repülni viszi a használóját, hiszen az adott helyszíneket madártávlatból közelítheti meg az interneten böngésző. Beállíthatjuk, milyen dőlésszögben tekintsünk le a földre, a navigációs konzol segítségével közelíthetünk-távolíthatunk, mintha csak egy háromdimenziós videojátékban vennénk részt.

A Google Earth szoftvert letöltők a felmérések szerint elsőként a saját házukat szeretnék megtekinteni, emellett a munkahely, a barátnő háza, a kedvenc bár, illetve futballcsapat stadionja szerepel a sorban. Ám az első kisebb csalódás ekkor éri őket: a felvételek ugyanis frissnek aligha tekinthetők - a műholdak, illetve repülőgépek által készített fotók az elmúlt három év termései -, ráadásul fehér foltok még akadnak a világban. Nagyobb részletességgel az Egyesült Államokat, Kanadát, Nyugat-Európát, illetve egyes távol-keleti országokat lehet feltérképezni, s egyelőre csupán 38 amerikai városnak adatott meg, hogy a felvételek méterre pontosak, illetve az épületek is három dimenzióban tárulnak elénk.

Ugyancsak a tengerentúli városok "kiváltsága", hogy nem csupán a háromdimenziós képekben lehet gyönyörködni. A világ felfedezése mellett több ezer információval is gazdagodhat az illető úgy, mint ha a felhasználó a Yellow Pages oldalait lapozgatná. Így lehetőség van éttermekre, szállodákra, bankokra, iskolákra, kórházakra, egyéb közhivatalokra rákeresni, s a szoftvert útvonaltervezővel is ellátták. Sőt, egyes épületek, városok esetében külön kis lexikont építettek bele a tervezők, azaz az információéhségben szenvedő felhasználók saját "idegenvezetőt" kapnak. Az eredményeket pedig el lehet menteni, a fontosabb helyszíneket "zászlócskákkal" megjelölni, s a kapott információt akár másokkal is megoszthatjuk.

A Google Earth szoftvert egy akvizíciónak köszönheti a keresőtársaság: a 2001-ben alapított Keyhole Corp.-ot tavaly októberben vásárolta fel a Google. A Keyhole ugyanis ezen a mezsgyén mozgott, sőt az EarthViewer szolgáltatása Irak 2003-as lerohanásakor nagy figyelmet kapott, miután a CNN, az ABC és a CBS is ezt a technológiát használta. Miért érte meg a Google számára ez a befektetés? A válasz egyszerű: a helyi információk iránt egyre nagyobb a kereslet. Az útvonaltervezést és az egyéb szolgáltatásokat - ami akár egy étterem, avagy egy szálloda kikeresését jelentheti - egyre többen igénylik a neten, s úgy tűnik, ezen a téren még igencsak elmaradott a kínálat. A Google Earth ráadásul nem csupán szórakoztatásként szolgál, hanem üzleti szempontból is számos lehetőséget tartogat. Az ingatlanközvetítők, avagy -beruházók a házakat - akár a leendő projekteket - látványosabban mutathatják be az érdeklődőknek, akik a három dimenzió nyújtotta lehetőséget kihasználva a környéket is jobban szemügyre vehetik. Az ingatlanszakma mellett az építészek, a mérnökök, a biztosítók, a média, a védelmi szervek, illetve az egyes önkormányzatok is érdeklődnek a szolgáltatás iránt, bár az igazi boomot akkorra várják, amikor a madártávlatból láott világot élő felvételek révén szemlélhetjük meg. Addig is meg kell elégednünk azzal, hogy a fellelhető képek köre - a Google ígérete szerint - folyamatosan bővül, s nő a nagy felbontású felvételek száma is.

A Google jelenleg három verzióban kínálja a programot: az ingyenesen letölthető alapváltozat mellett a Google Earth Plus - amelyhez évi 20 dollárért juthat hozzá a felhasználó - GPS-kompatibilis. A cégeknek kínált professzionális változat pedig 400 dollárba kerül. A Google Earth letöltésében semmi ördöngösség nincs: Windows operációs rendszer és 3D grafikus kártya szükséges hozzá, ráadásul a számítógépen mindössze 10 megabyte-tot foglal el. A szoftver használatához ugyanakkor állandó netkapcsolat szükséges, mivel a képek a Google online adatbázisából érkeznek.

A Google Earth tervei között a városok "valódibbá" tétele is szerepel: elsőként Los Angelest jelenítenék meg három dimenzióban, s ennek érdekében teherautók pásztázzák végig a város utcáit, hogy digitális kamerákkal készítsenek fotókat. A cél azonban, hogy nem csupán Los Angelesről, hanem a többi amerikai és nyugat-európai nagyvárosról is készítsenek 3D-s online verziót. Igaz, a tesztek során egy lényeges problémával szembe kerültek a tervezők: az emberek, illetve a járművek blokkolhatják az automata lézer- és digitális fotórendszert. Ezt egy újabb menettel ki lehetne kerülni, ám ez esetben az erre szánt idő a duplájára nőhet.

A Google-nak nem árt igyekeznie, hiszen a vetélytársak sem lazsálnak: a Microsoft Virtual Earth programja szintén utcai és műholdképeket közöl amerikai és nyugat-európai városokról, ám minőségét és frissességét tekintve jóval alacsonyabb minőségben, mint a Google. Igaz, ez csupán tesztváltozatnak tekinthető. A NASA World Windot, amely az amerikai űrkutatási hivatal műholdjainak képeit gyűjti egybe, május óta tölthetik le a felhasználók. Ám a háromdimenziós képek csak az amerikai városokról nyújtanak felvételeket. Az Amazon.com A9 szintén több amerikai városról közöl digitális fotókat, ám ezek egyelőre csak kétdimenziósak. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.