BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széles sávra vált Európa

A múlt év végi 40-ről 2009-re 92 millióra nő a nyugat-európai szélessávú internetkapcsolatok száma, amelyek 83 százaléka található a háztartásokban - derül ki az IDC piackutató cég előrejelzéséből. A fejlődésnek köszönhetően a szélessávú internetszolgáltatásból származó bevétel elérheti a 37 milliárd dollárt. A növekedésben a hálózatok fejlesztése mellett döntő szerepet játszik az egyre élesebb verseny miatti árcsökkenés is. A széles sáv a jövőben már nemcsak gyorsabb internetezést jelent majd, de internet alapú szolgáltatások egyre bővülő tárházává is lesz. Bár rövid és középtávon a webelérés marad a legfontosabb felhasználási terület, de az interneten keresztüli telefon (VoIP) és tévészolgáltatás (IPTV) is fontos részét alkotják majd a területen érdekelt cégek stratégiájának.

A világszerte egyre több szolgáltató által kínált VoIP-megoldás kizárólag szélessávú internetkapcsolattal használható, így elterjedését nagymértékben befolyásolja a gyors világhálós kapcsolatok számának változása. Tavaly világszerte 135,9 millió otthonnak volt szélessávú internetelérése az eMarketer amerikai piackutató cég adatai szerint. A legtöbb közülük, 34,3 millió az Egyesült Államokban volt, de Ázsia gyors fejlődését mutatja, hogy az előfizetések számát tekintve Kína a második, Japán pedig a harmadik, 17,5, illetve 11,5 millió eléréssel.

Az eMarketer előrejelzése alapján a szélessávú internetkapcsolatot létesített háztartások száma 2008-ra elérheti a 312 milliót, nagy felhasználói bázist kínálva a VoIP-hoz és IPTV-hez hasonló szolgáltatásoknak.

Magyarországon 2004 végén a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint közel négyszázezer szélessávú internetes előfizető volt, a kapcsolatok típusát tekintve a telefonvonali gyors webkap-csolatot nyújtó ADSL dominált.

A gyors internet használatának terjedését hazánkban nagymértékben befolyásolja a szolgáltatás díja. Az ár meghatározó szerepét mutatja, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megrendelésére készült kutatás szerint 5-6 ezer forint körüli havi előfizetési díj az a szint, amelynél jelentősen megnő az érdeklődés a szélessávú internet iránt. A hazai szolgáltatók júniusban indult akcióinak köszönhetően a nyári hónapokban havi 3-4 ezer forint körüli összegért lehetett másodpercenkénti 512 kilobyte letöltésére alkalmas internet-előfizetést vásárolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.