BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mobil mindent felfal

A mobiltelefonok előbb-utóbb minden hordozható elektronikus berendezést magukba olvasztanak, s a kizárólag egy-egy felhasználási célra készült berendezések hamarosan mindenütt kisebbségbe szorulnak saját piacukon. Szakértők szerint a következő áldozatok a játékkonzolok lehetnek.

Ma már szinte senki sem hord magánál a pusztán a négy alapművelet elvégzésére alkalmas számológépet, hiszen ilyen feladatokra már a legegyszerűbb mobiltelefon is képes. Az első, sokakat érintő nagy változás a Financial Times összeállítása szerint az volt, amikor a telefongyártók határidőnaptárakat és teendőlistákat kezdtek készülékeikbe építeni. Az egykor a vállalati vezetők státusszimbólumának számító készülékek mára varázsuk jó részét elveszítették, s ami a gyártóknak ennél is fontosabb: manapság nyolszor több telefonnal kombinált PDA-t adnak el, mint szimpla kézi számítógépet.

A következő kárvallottak a belépőszintű kompakt digitális fényképezőgépek előállítói voltak. Ma már szinte lehetetlen a kis felbontású, csak digitális nagyítást adó fotómasinákat eladni, hiszen ezt a legtöbb telefon eleve tudja. Így manapság négyszer annyi kamerával ellátott mobilt értékesítenek, mint digitális fényképezőgépet.

Napjainkban a hordozható zenelejátszók küzdenek a túlélésért. A telefonokba előbb FM-rádiót építettek a fejlesztők, majd megjelentek az MP3- és más kódolású állományokat is lejátszani képes csúcskészülékek. A tudás azonban fokozatosan "leszivárog" az olcsóbb piaci szegmensekbe is, így hamarosan már telefonukra töltögetnek albumokat a zenekedvelők.

Ma még ugyanakkor a tárolóképességet illetően jókora a hátrány: a legtöbb telefon memóriája csak néhány dalt képes tárolni. Ez azonban máris drasztikusan változik: a SonyEricsson nemrég megjelent walkmankészüléke vagy a Nokia négy gigabájt memóriájú telefonja már bármely lejátszóval szemben állja a versenyt. Az új idők szelét érző Apple is összefogott a Motorolával, hogy olyan készüléket dobjon piacra, amely a számítógép és zenelejátszó gyártó iTunes zenei szoftverét is tudja futtatni.

A mobilok előretörésének azonban koránt sincs vége. Szakértők szerint a következő áldozatok ugyanis a hordozható videolejátszóknak maguk is keresztbe tevő játékkonzolok lehetnek. Bár a Nokia N-Gage 2003-as fogadtatása nem volt éppen sikertörténet, sokak szerint egyszerűen csak túlzottan innovatív volt a termék.

A trendekről sokat elárul, hogy a világ 42 milliárd dolláros elektronikusjáték-piacának 14 százalékát máris a mobilokra készült programok adják. Elemzők szerint két éven belül valamennyi nagyobb gyártó kínálatában lesz már olyan készülék, amely kifejezetten a játékrajongók igényeire koncentrál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.