BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki nyeri a mobilversenyt?

A mobilvilágban éppen generációváltás zajlik, a világ nagy mobilcégei dollármilliárdokat költöttek harmadik generációs rendszereik fejlesztésére, a szükséges licencek megvásárlására, és egyre több országban indul meg a kereskedelmi jellegű szolgáltatás. A mobilitás kedvelői azonban más szélessávú technológiák közül is választhatnak, így terjedőben van a WiMax, és vannak már példák a FLASH-OFDM vagy az UMTS TD-CDMA hálózatok használatára is.

Míg a 3G a mobiltechnológia legújabb generációja, addig a vezeték nélküli szélessávú rendszerek már a hálózatok egy új típusát képviselik. Elképzelhető, hogy a két megoldás egyesül a jövő negyedik generációs rendszereiben, de erre - ha egyáltalán bekövetkezik - még éveket kell várni - véli Michael Cai, a Parks Associates elemzője. Az azonban valószínűtlen, hogy a WiMax és a többi alternatív megoldás kiszorítaná a harmadik generációs technológiát. Ezeket a rendszereket várhatóan főleg a mobilpiacon újonnan megjelenő vállalatok használják majd - kábelcégek, induló mobilszolgáltatók -, és a 3G-s hálózatok kiegészítőjeként üzemelnek majd.

A WiMax a következő öt évben még biztosan nem jelent igazi kihívást a 3G-re, mert legalább enynyi időre van szükség ahhoz, hogy kidolgozzák használatának kereskedelmi alapjait - állítja Shiv Bakhshi, az IDC piackutató cég elemzője. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ezalatt a mobiltechnológia is fejlődik majd - tette hozzá az IDC munkatársa. Elképzelhető ugyan, hogy a nagy mobilcégek is használják majd ezt a technológiát, de csak kiegészítő jelleggel.

Tény, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a WiMax technológia iránt, amelynek alkalmazására már vannak példák, és szakértők szerint 2007-től már a mobiltelefóniában is megjelenhet a megoldás. A WiMax Forum várakozásai szerint a mobilfelhasználók legalább 1 Mbit/s-os eléréshez juthatnak a technológia révén, amely már olyan szolgáltatások elérését is lehetővé teszi, mint az internetes telefon (VoIP). Összehasonlításként: jelenleg az átlagos 3G-s rendszerek 400-700 kbit/s-os sebességre képesek.

Bár a nagy sávszélességű rendszerek is fontosak, a VoIP elterjedése igazából a megoldás használatára képes készülékektől függ. Ennek fő mozgatórugói a hibrid, mobil/wi-fi eszközök lesznek, amelyekből 2009-re mintegy 66 milliót használnak majd az In-Stat piackutató cég szerint. Tavaly 130 ezer hibrid készüléket adtak el, a bevétel 54,7 millió dollár volt. A vezeték nélküli szélessávú internet révén a mobiltávközlésben is realitássá válhat a három az egyben megoldás (telefon-, video- és adatszolgáltatás) - állítja Keith Nissen, az In-Stat elemzője. A VoIP-os táboron belül a vezeték nélküli megoldást használók aránya a jelenlegi 2 százalékról 73-ra nő majd 2009-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.