BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wi-fi, 3G, GPRS, vagy amit akartok!

A brit felhasználók mindössze öt százaléka mondta azt, hogy tudja, mi a különbség a wi-fi (szélessávú vezeték nélküli helyi hálózati technológia), a 3G (harmadik generációs mobilszolgáltatás) és a GPRS (általános csomagkapcsolt rádió-adatszolgáltatás) között - derül ki a Tatatra Systems nemrég készített felméréséből. A nyár közepén Londonban végzett kutatás során hordozható számítógépet rendszeresen használó száz személyt kérdeztek meg internetezési szokásaikról, s tudakozódtak fogalmi ismereteikről is. A felmérésből az is kiderült, hogy viszonylag kevesen használnak wi-fit otthon, s sokan csak azért járnak bevásárlóközpontokba, hogy ott hozzáférjenek a wi-fi hot-spotokhoz.

Százból csak két ember vesz igénybe ma még 3G-szolgáltatást, ha utazás közben van szüksége adatokra, 14 százalékuk BlackBerryt használ, míg a többség (a megkérdezettek 75 százaléka) vezeték nélküli helyi hálózathoz csatlakozik laptopjával, ha otthonától távol akar internetezni. Amíg azonban utazás során szívesen használnak wi-fit az emberek, a megkérdezettek mindössze ötöde mondta, hogy otthonában is él a vezeték nélküli hálózat nyújtotta lehetőségekkel.

A laptoptulajdonosok több mint fele (58 százaléka) ismerte be, hogy gyakran csak azért megy el egy outlet centerbe vagy kávézóba, hogy hozzáférjen a helyi forróponthoz. A felmérésből az is kiderült, hogy a legkedveltebb csatlakozási helyek továbbra is az amerikai Starbucks kávézói. A megkérdezettek ötöde havonta, 40 százaléka hetente, 20 százaléka egy héten többször használ wi-fit, míg a maradék 10 százalék napi rendszerességgel csatlakozik rá valamely vezeték nélküli helyi hálózatra - derül ki a felmérésből.

Szakértők szerint nem lehet meglepetés a mobilszolgáltatók számára, hogy a hordozható számítógépek tulajdonosai egyelőre nem használják ki a 3G nyújtotta lehetőségeket. Ezért a szolgáltatók igyekeznek minél szélesebb körű 3G-szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleik számára. Nem szeretnének azonban a wi-fi-üzletből sem kimaradni a mobilcégek: a legnagyobb szolgáltatók portfóliójában már szerepel ilyen jellegű szolgáltatás is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.