BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árulkodó billentyÛzet

UgrásszerÛen megnÕtt a számítógépes kalózok által létrehozott billentyÛleütéseket naplózó programok (keylogger) száma – derül ki az InternetWeek összeállításából. Az idén 6191 ilyen programot használtak a virtuális világ bÛnözÕi, ez 65 százalékos növekedés az elÕzÕ évhez képest – idézi az internetes újság az iDefense informatikai biztonsági cég felmérését. JellemzÕ, hogy 2000-ben még csak 300 ilyen alkalmazást tartottak számon. A hackerek fÕként kémprogramokba és az adathalászathoz kapcsolódó levelekbe építik be a rejtett alkalmazásokat – mondta el Ken Dunham, az iDefense vezetÕ szakértÕje.

A keyloggerek elterjedése egyszerÛ okra vezethetÕ vissza: pénzt hoznak készítÕik számára. Ha egyszer aktiválták Õket, a billentyÛleütések figyelésével bankszámlaszámokat, személyes adatokat, jelszavakat rögzítenek, amelyeket aztán továbbítanak is készítÕik felé. A szakértÕk szerint egész iparág jött már létre a lopott információ kereskedelmére alapozva. Ha valaki nem akar lopott hitelkártyákkal foglalkozni, a megszerzett adatok birtokában beléphet céges hálózatokba és onnan licenckódokat vagy szoftvereket lophat.

Ahogy nÕ a keyloggerek száma, egyre gyakrabban kerülnek be a hírekbe is. A megoldást használó támadás során a japán Sumitomo Mitsui bank londoni fiókjából például 220 millió fontot loptak el ez év márciusában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.