BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÛnös gyanútlan felhasználók

Megháromszorozódott októberben a nagy haszonnal kecsegtetÕ részvénytippeket adó kéretlen levelek (spam) száma, így ezek harmada már ilyen típusú volt – derül ki a Clearswift felmérésébÕl. A spamküldÕk alacsony névértékÛ, hatalmas nyereséggel kecsegtetÕ részvényeket ajánlottak magánbefektetÕknek. A levélszemétküldÕk elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldÕk elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetÕk rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktÕl.

Duplájára nÕtt a gyors meggazdagodást ígérÕ spamek száma is októberben. A küldÕk könynyÛ, otthon végezhetÕ munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bÛnözÕi csoportok. Csomagtovábbításkor olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc részeként, amelyekért lopott hitelkártyával fizettek. Egy másik csalástípusnál pedig a „dolgozó” – tudtán kívül – pénzmosásban vesz részt.

A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerÛségének csökkenésével magyarázható – mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. mÛszaki igazgatója. A csalásokkal – például az adathalászattal – kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldÕk újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. Az online szerencsejátékot hirdetÕ kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltÛntek. Az egészség- és pénzügyi témájú levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf küldemények részesedése 4,65 százalékra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.