BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kiberbÛnözÕk

A szervezett bÛnözés kedvelt pénzszerzési területévé vált napjainkra az internet, a világhálón feltÛnÕ új vírusok és férgek egyre gyakrabban az Õ érdekeiket szolgálják – mutatott rá Mikko Hypponen, az F-Secure Corporation antivírus-kutatási igazgatója. Míg az internetes korszak kezdetén és még néhány éve is fÕként próbálkozó kedvÛ fiatalok készítették a különbözÕ webes károkozókat saját tudásuk, képességeik tesztelésére, addig napjainkra már szervezett bÛnözÕi csoportok dolgozzák ki az online csalások új- és új módjait.

Olyan bÛnözÕk tÛntek fel, mint például a spamkirály Jeremy Jaynes, aki milliomossá vált a kéretlen levelek szétküldése révén, vagy Jay Echouafni, aki azzal vívott ki magának hírnevet az internetes alvilágban, hogy egy vetélytárs, szintén a weben keresztül értékesítÕ cég honlapját blokkolta egy szervertúlterheléses támadással. A szervezett bÛnözés megjelenésére a kibertérben jó példa a kéretlen reklámüzenetek esete. Annak ellenére, hogy számos országban már törvény tiltja a spamek küldését, az „iparág” virágzik. Ezen igazából nem is lehet meglepÕdni, hiszen a Business Software Alliance (BSA) felmérése szerint Brazíliában a megkérdezettek 66 százaléka vásárolt már spam hatására, de még az Egyesült Államokban is 41 százalékos ez az arány – tette hozzá a finn informatikai biztonsági cég antivírus-kutatási igazgatója.

A lehetÕséget felismerve külön iparág szervezÕdött a kéretlen reklámüzenetek köré, amelynek keretében olyan internetes oldalakat hoztak létre, amelyeken különbözÕ levélküldési kapacitások vásárolhatók, illetve ezek árusítói már teljes névtelenséget is ígérnek. A spamküldÕk elleni harcot ráadásul nehezíti, hogy míg régebben egy központi szerverrÕl küldözgették a kéretlen leveleket – amelyet a hatóságok végül leállíthattak –, addig napjainkra a megfertÕzött és hálózatba (bothálózatok) kapcsolt számítógépek rendszerén keresztül továbbítjá az üzeneteket, így sokszor gyanútlan felhasználók is spammerré válnak.

Az internet és az online bankügyintézés terjedése, a weben keresztüli vásárlás, amely a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre szélesebb kört érint, szintén felkeltette már a szervezett bÛnözés érdeklÕdését – figyelmeztet Mikko Hypponen. Andrew Schwarmkoff, (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.