BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszámítható az e-jogsi

Ettől a tanévtől kezdve a különféle szakképesítések megszerzésében, valamint egyre több felsőoktatási intézményben ismerik el valódi vizsgaként az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL). Az alapvető számítástechnikai ismeretek meglétét igazoló dokumentum megszerzésére az utóbbi években egyre több középiskolában ösztönzik a tanulókat, akik azonban későbbi tanulmányaik során szembesülnek azzal, hogy a jogosítvány legfeljebb egy újabb vizsgára „jogosít fel”. Az ECDL magyarországi koordinátori szervezete, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tájékoztatása szerint viszont az új, fokozatosan életbe lépő moduláris rendszerű Országos képzési jegyzékben (OKJ) a szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinél a jövőben már figyelembe veszik, illetve beszámítják az ECDL moduljait, beleértve az önálló, fakultatív modulokat – képszerkesztés, kezdő szintű web, CAD, haladó szintű szövegszerkesztés, táblázatkezelés, illetve adatbázis-kezelés – is. Így például egy adótanácsadónak a szakképesítéshez szüksége lesz az ECDL valamennyi moduljában meghatározott ismeretekre; egy autószerelőtől az alapvető számítógép-használati ismereteket, vagyis az operációs rendszerek, a szövegszerkesztés és az internetes modul fortélyait kérik számon, míg egy mélyépítő technikus esetében jól jöhet az ECDL CAD modulja is.

A térségi integrált szakképző központokban már az idei tanévtől 14 szakképesítés esetében az új moduláris szakmai és vizsgakövetelmények, valamint központi programok alapján indult a képzés, a többi szakképző intézményekben pedig a 2007/08-as tanévtől nyílik erre lehetőség az OKJ-ban szereplő többi szakképesítés esetében. Iskolarendszeren kívül az új, ECDL-t beszámító szakmai oktatások 2007. január 1-jétől indulnak.

Egyre több felsőoktatási intézmény számítja be a tantárgyi követelményekbe az ECDL-t, így a hallgatók teljes vagy részleges felmentést, jeles kollokviumi vagy zárthelyi jegyet kaphatnak ECDL-bizonyítványukért.

Így a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán az informatikus alapszakon (BSc) azok a hallgatók, akiknek van ECDL bizonyítványa, a 2006/07-es tanévtől előnnyel indulnak. A Bevezetés az informatikába című tantárgy követelményei alól ugyanis részlegesen mentesülnek, az első zárthelyi dolgozatra pedig automatikusan jelest kapnak.

A Tessedik Sámuel Főiskola már ez év tavaszán döntött arról, hogy a diplomát adó ápolói szakon az a hallgató, aki az ECDL moduljait szemeszterenként teljesíti, az adott félévben megajánlott gyakorlati jegyet (5) és a hozzárendelt kreditpontot megkaphatja. Ha a negyedik félév végére teljesíti az ECDL Start követelményeit, a tantárgyi blokk végén megajánlott kollokviumi jegyet (5) és a hozzárendelt kreditpontot kapja meg.

Az elképzelések szerint a továbbiakban más egyetemek és főiskolák is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Erre lapunknak adott interjújában a közelmúltban Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke is ígéretet tett.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.