BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-hulladékból aranybánya

Az elektronikai eszközök használatában világelső Egyesült Államok meglehetősen hátul kullog az elektronikai hulladékok visszagyűjtésében, e területen – mind a szabályozásban, mind a végrehajtásban – jelentősen lekörözte Európa – ezt a megállapítást tette a közelmúltban egyik elemzésében egy neves amerikai tudományos folyóirat. Felmérések szerint 1997 és 2007 között közel félmilliárd személyi számítógépet cserélnek le az USA-ban újabb modellre. Az ottani környezetvédelmi szervezetek becslései szerint Amerika évente mintegy kétmillió tonna

e-hulladékkal terheli a környezetet, csak számítógépből mintegy 250 millió jut erre a sorsra, s akkor még nem beszéltünk a mobiltelefonokról és a tévékészülékekről.

A kidobásra szánt eszközök több mint a fele végzi a kukákban, vagy tárolja gazdája évekig a pincében. A szerencsésebb, kevésbé elavult technológiájú típusok egy része adományként él tovább.

Márpedig nem mindegy, mi lesz a szemétre kerülő eszközök sorsa, hiszen egy-egy régebbi monitor jelentős mennyiségű mérgező anyagot, egyebek mellett ólmot tartalmaz.

Miközben az Európai Unió e-hulladék-direktívája (WEEE) – amelyet Magyarország is követ –, megteremtette a feltételeit a kidobásra szánt eszközök díjmentes visszavételének és újrahasznosításának, Washington reakciója meglehetősen lassú – hívják fel a figyelmet amerikai szakértők. Júliusban a kereskedelmi minisztérium tett egy gyenge kísérletet az e-hulladék-politika áttekintésére, de az intézkedést nem követték konkrét lépések. Egyelőre négy szövetségi állam – Kalifornia, Maine, Maryland és Washington – fogadott el e-hulladék-hasznosításra vonatkozó törvényt. Öt államban tiltják a tévéképcsövek hagyományos szemétlerakókban való tárolását.

Néhány ottani számítógépgyártó elébe siet a kérdésnek. A Dell – amely épp most küzd a Sony-akkumulátorok miatt több mint négymillió számítógépét érintő visszahívási fiaskóval – júniusban tett ígéretet arra, hogy díjmentesen visszagyűjti régi modelljeit, akkor is, ha a korábbi tulajdonos nem Dell számítógépet vesz csereként. Azt is vállalta, hogy tíz dollár újrahasznosítási díj fejében 25 kilogramm súlyig más gyártók eszközeit is visszaváltja.

A világon feleslegessé váló elektronikai eszközöknek mindössze a 10 százalékát hasznosítják újra, így a bennük lévő – évente több ezer tonnára tehető – értékes fém (réz, arany) 90 százaléka egyszerűen a szemétbe kerül, ez az igazi aranybánya! Az újrahasznosításra szánt mennyiség fele a fejlődő országokba kerül – Kína és India viszi a prímet a reciklálásban, amíg az ottani törvények engedik.



A Magyarországon alig több mint egy éve működő e-hulladék-kezelési rendszer keretében 2005-ben 16 ezer tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be és hasznosítottak. (Mint ismeretes: az uniós irányelv szerint 2008-ban el kell érnünk a 40 ezer tonnát.) Az összegyűjtött mennyiség 60 százaléka nagy háztartási gép, 15 százalékot képvisel a szórakoztató elektronika, ugyancsak 15 százalékra tehető az informatikai és távközlési berendezések aránya, míg a fennmaradó rész kis háztartási gépekből származik.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.