BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rézdrótos felturbózása

Telekommunikációs szolgáltatók arról tanácskoztak, hogy milyen módszerekkel lehetséges megnövelni a rézdrótos telefonvonalon szolgáltatott internet sebességet, amellyel megközelítő lenne akár az optikai kábel sávszélessége is.

"Ez lehetővé teszi a telekommunikációs vállalatok számára, hogy költséghatékony megoldással nagy sávszélességű internetet biztosítsanak... ahelyett, hogy kicserélnék a telefonvezetékeket optikai kábelekre" - mondta Zvika Weinshtock, az izraeli ECI Telecom telekommunikációs vállalat marketing-alelnöke.

Az új technológia, a Dynamic Spectrum Management (DSM) akkora sebességeket ígér, amely vetekedik az optikai kábelével és természetesen sokkal gyorsabb a jelenlegi DSL megoldásoknál. Most aztán megindul a boly. Az európai és amerikai telefontársaságok ígéretet tettek arra, hogy többmilliárd euró befektetéssel kibővítik a jelenlegi optikai kábelhálózatukat, hogy közelebb hozzák a nagy sávszélességet az otthoni felhasználókhoz. A nagyobb sávszélességre feltétlenül szükség is van, mivel még a legújabb DSL szélessávú technológiával (VDSL2) is csak kínkeservesen tudják biztosítani a szolgáltatók a HQ tévéműsorok vagy az egyéb új és divatos videós szolgáltatások által megkövetelt internet-sebességet.

Az Egyesült Államokban a Verizon 22.9 milliárd dollár befektetéssel kíván egy új optikai kábelhálózatot kiépíteni, amely behálózza majd a háztartásokat és a cégeket, hiszen csak így tudnak lépést tartani a kábeltévé társaságok megszaporodott multimédiás szolgáltatásaival.

A Deutsche Telekom is azt tervezi, hogy bevezeti az optikai kábelt az előfizetők lakásába, de a szolgáltatók és az elemzők becslése szerint a "házi kábeloptika" beszerelése eléggé borsos: 1000-1500 euróba kerülne. Így hát természetesen tapsviharral várja mindenki az új technológiát. (Origo)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.