BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Google rekord: Ennyit még nem adtak egy médiaoldalért

Google Inc. megvásárolja a feltöltött videókat kínáló, kiemelkedően népszerű weboldalt működtető YouTube Inc.-et; az 1,65 milliárd dolláros vételár a legmagasabb összeg, amit egy felhasználói internetes médiaoldalért valaha kifizettek.

Az üzlet összekapcsolja a felhasználók részvételével működő új generációs web-oldalak két emblematikus márkáját: a webes keresés és a gyors innováció szinonimájaként használt Google, valamint a videómegosztásban élre tört YouTube nevét.

A YouTube, alig 19 hónap alatt lett "garázs-vállalkozásból" napi 100 millió videót szolgáltató céggé. Tevékenységét immár komolyan vizsgálják a nagy média vállalatok, hiszen a felhasználók a szerző jogok tulajdonosainak engedélye nélkül töltik fel az anyagokat.

Bár a hírek arról is szólnak, hogy a YouTube megállapodást köt a nagy nevű cégekkel, sokak szerint a Google pereket is vásárolt.

Mindenesetre már a bejelentés előszele is mintegy két százalékkal 429 dollárra, április vége óta nem tapasztalt szintre emelte a Google árfolyamát. Zárás után a javulás tovább tartott, 431,50 dolláron is született kötés.

A YouTube forgalma miatt rendkívül értékes: ez a tényező az internet-ágazatban éppen olyan fontos, mint az ingatlanok esetében a fekvés - állítják az elemzők.

A YouTube egyébként előkelő helyen áll az úgynevezett Web2.0 oldalak - azaz a felhasználói részvételt igénylő netes szolgáltatások - között: a webes auditálással foglalkozó Hitwise Inc. adatai szerint az élen a MySpace és a Facebook közösségi oldalak állnak, harmadik a Wikipedia online enciklopédia, és ezt már a YouTube követi.

A YouTube augusztusban 72 millió látogatót vonzott - derült ki a comScore Networks felméréséből, az áprilisi adat 27 millió, az egy évvel ezelőtti 2,8 millió volt.

A YouTube-nak mindazonáltal csak 60 alkalmazottja van - már ez is kétszerese a májusi adatnak, és a cég most költözik új - blogjuk megfogalmazása szerint kevésbé patkányjárta - irodába. 

A Google-nak már csaknem 8 ezer dolgozója van; a YouTube állítólag független vállalatként működhet tovább.

Az ügylet során kizárólag részvények cserélnek gazdát - ez a YouTube részvényeseinek adómentes, a Google-nak pedig olcsóbb; várható befejeződésére még ebben a negyedévben sor kerülhet.

A YouTube már korábban felvásárlási célpontnak számított; lehetséges vevői között emlegették a Yahoo-t, a Microsoft Corp.-t, a MySpace.com-t birtokló News Corp.-t valamint az MTV tulajdonosát, a Viacom Inc.-t is. (MTI Eco)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.