BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlterhelt mobilok 23-án

Az október 23-i tüntetések alatt a mobilszolgáltatók a hétvégén szokásos forgalom sokszorosát mérték az érintett területeken. Gyakorlatilag a telefonok összes hálózati szolgáltatását kihasználták a tűntetők, így nemcsak gyakrabban kezdeményeztek hívásokat, de több sms-t és mms-t is küldtek, ráadásul gprs-kapcsolat után is gyakrabban nyúltak - számol be az Index.

A hétfői zavargások során többen tapasztalták, hogy az összecsapások helyszínein akadozik a mobilforgalom. A Blaha Lujza tér környékén vagy az Astoriánál ácsorgók percekig elérhetetlenek voltak, sokszor foglaltat jelzett a vonal, miközben a másik fél nem beszélt a telefonján. Mindez azért lehetséges, mert a cellákat kiszolgáló mobiltornyok csak korlátozott számú hívást tudnak kezelni.

Bár Budapesten a cellák mérete jóval kisebb mint vidéken (a fővárosban száz méteres, vidéken több kilométeres), így sokkal kisebb területet kell kiszolgálnia az antennáknak, jóval többen zsúfolódnak össze. Az antennákon található fokozatok egyenként legfeljebb hét hívást tudnak kezelni egy időben, ami hétköznapi forgalomhoz elég, extrém helyzetekben, például szilveszterkor, vagy forradalomkor gyakran kevés.  (Index)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.