BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új IBM-szótárszoftver

Az IBM olyan szoftvert fejlesztett, mely alkalmas az angol-arab, illetve az angol-mandarin nyelvek közötti szinkrontolmácsolásra. Egy mikrofonba beszélve a gép lefordítja angol mondatainkat a kívánt nyelvre, hangosan kimondja őket és a választ visszafordítja angolra.

Jelenleg a MASTOR három nyelv és az angol között szinkrontolmácsol: az iraki arab, a modern standard arab és a mandarin nyelvekből, illetve ezekbe a nyelvekbe tudja valós időben lefordítani a beszélő mondatait. A programmal a nyilvános demonstráció során elvégezték a közkedvelt kísérletet, mellyel kapcsolatban rengeteg urbánus legenda kapott már szárnyra: a MASTOR által lefordított mondatot visszafordíttatták angolra. Mindenki megelégedésére ugyanazt a kapták. Az IBM kutatói korábban már készítettek fordítóprogramot spanyol nyelvre, de az elmúlt időben érthető okokból az iraki arab prioritást élvezett. (Index)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.