BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó üzlet az internetes takarítás - Első a családi béke

Az interneten hátrahagyott kompromittáló nyomok eltüntetésének fáradságos munkáját vállalja magára egy amerikai cég, az ügyfeleinek jó hírnevéért küzdő Reputation Defender.

Az alapszolgáltatás ára a hűségnyilatkozattól függ: ha valaki fél évre ír alá, 16, ha két évre, 10 dollárt fizet havonta - ezért a pénzért a cég rendszeresen jelentést küld arról, milyen kellemetlen kontextusban bukkan fel az ügyfél neve a neten. Az üzlet nem is a reputációfigyelésben, hanem a nyomok eltakarításában van: ezt a Reputation Defender alkalmanként 30 dollárért vállalja.

A cég eleinte csak a gyerekeket próbálta megvédeni attól, hogy a MySpace vagy a Facebook közösségi szájtokra írt, meggondolatlan üzeneteik egy életre megpecsételjék sorsukat - mondta a Wirednek az alapító Michael Fertik. Aztán később felmerült az ötlet, hogy a szolgáltatás a felnőtteknek is hasznos lehet - egyes felmérések szerint például a munkáltatók 26 százaléka keres rá a neten az állásért jelentkezőkre, mielőtt felvenné vagy elutasítaná őket.

A Reputation Defender most háromféle szolgáltatást nyújt egyszerre: a szülők nyomon követhetik, mi mindent árul el magáról gyerekük a neten; a saját jó hírük miatt aggódók értesítést kapnak a róluk megjelent írásokról, képekről és videókról; a magánéletüket féltők pedig arról, hol jelent meg a neten címük, telefonszámuk és egyéb személyes adataik.

Szájtján a cég azt ígéri, szakképzett alkalmazottai külön a célra kifejlesztett módszerekkel nyomoznak az ügyfélre vonatkozó adatok után: "Komolyan vesszük a munkát, hogy Ön nyugodtan aludjon. És mindig az Ön oldalán állunk".

És hogyan működik az eltávolítás? A cég egyszerűen megkeresi az információt közlő hírszájtok, blogok vagy közösségi oldalak fenntartóit, akik persze nem kötelesek bármilyen információt eltávolítani csak azért, mert az valakinek nem tetszik. A Reputation Defender azonban arra épít, hogy az üzemeltetők sokszor inkább szó nélkül eltávolítják a kérdéses szöveget, képet vagy videót, mint hogy hatalmas összegeket veszítsenek egy esetleges perben. (Index)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.