BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelem! Újabb banki adathalász támadás

Újabb adathalász akció indult el, mely ezúttal a GE Budapest Internetbank ügyfeleit vette célpontba. Már szinte nem telik el nap anélkül, hogy valamelyik magyar pénzintézet ügyfeleit ne próbálnák hamis email üzenetekkel a saját weboldalukra irányítani azok a csalók, akiknek egyértelmű célja a felhasználói azonosítók megszerzése, majd az ismert információk birtokában a számlák illegális megcsapolása.

A mostani adathalász akció során magyar nyelvű levélben érkeztek a megtévesztő üzenetek, így a GE Budapest Internetbank ügyfelei fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mint a korábbi támadások célpontjai.

Minden bank gondosan ügyel arra, hogy csak és kizárólag titkosított kapcsolaton keresztül azonosítsa ügyfeleit, hiszen ellenkező esetben (egyszerű HTTP) sima olvasható szövegként utaznának a begépelt név-jelszó adatok az interneten.
 
A valódi és a csaló weblap abban is különbözik, hogy az adathalászok weboldalán nem csak az azonosítót és jelszót kérik be, hanem az e-PIN 6 karakteres értékét is.

Ez a phising akció két hét alatt már a negyedik támadás hullám - mint ismeretes korábban a Raiffeisen bank és a Szigetvári Takarékszövetkezet Electra Internet Banking weboldalán próbáltak a bűnelkövetők a felhasználói adatokat kifürkészni.
 
A VirusBuster ismételten mindenkinek azt tanácsolja, hogy elektronikus levélben kapott címről soha ne próbáljanak meg fellépni semmilyen pénzintézet weboldalára.

A pénzügyeink intézésénél használt WEB címet pedig érdemes minden alkalommal alaposan, figyelmesen leellenőrizni, hiszen a csalók álweboldalukkal nemcsak a megtévesztő kinézetre ügyelnek, hanem annak címében is hasonlóságra törekednek.

A Budapest Bank közleménye szerint a hamis levél írója a címzetteket arra kéri, hogy a visszaélések elkerülése céljából ellenőrizzék számláik egyenlegét, a levél által megadott - hamis - belépő oldalon keresztül.

A pénzintézet közleményében rögzíti: soha nem kéri az ügyfelek személyes adatait, Internetbanki azonosítóit, jelszavát és e-PIN kódjait elektronikus levélen keresztül. A Budapest Bank minden szükséges lépést megtesz az illetéktelen weboldal megszüntetésért.

A BB minden esetben kettős szintű belépési kódot kér az ügyfelektől az Internetbankos belépéshez. Bármilyen olyan felhívás, vagy levél, amely arra irányul, hogy az ügyfél egyszerre adja meg azonosítóját, jelszavát és a 6 jegyű e-PIN kódját, illetéktelen adatszerzési szándékot takarhat - figyelmeztet a bank.

A Budapest Bank kéri ügyfeleit, hogy ha ilyen üzenetet kapnak, értesítsék a bankot a Telebankon keresztül: 06-40-477-777. (VGO, MTI Eco, VirusBuster)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.