BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a hololemez háromdimenzióban

Aki A gyűrűk ura című film meghosszabbított változatát szeretné teljes egészében megnézni, hét DVD-t kell hogy egymás után a lejátszóba rakjon. Aki az extrákat is látni akarja, annak további öt lemezre van szüksége. A jövőben mindez egyetlen új eszközön, egy hololemezen is elfér. Így nevezik ugyanis azt az új eszközt, amely holografikus képekkel, azaz három dimenzióban dolgozik. Az első modellek máris annyi adatot tudnak tárolni, amennyi 64 DVD-n férne csak el.

A tároló első ránézésre egy túlméretezett flopihoz hasonlít, csakhogy itt a védőréteg alatt egy átlátszó műanyag lemez bújik meg, amely egy extra vastag DVD-re emlékeztet. A forradalmi újítás lényege, hogy a bakelitlemezekkel, magnószalagokkal, flopikkal, CD-kel, minidiszkekkel és DVD-kel szemben itt nemcsak az adathordozó felületén rögzítenek információt, hanem a belsejében is, de a fejlesztők egészen más úton járnak, mint a többrétegű DVD-lemez kiötlői.

Az amerikai Inphase Technologies a Financial Times Deutschland értesülései szerint még az idén piacra dobná a Tapestry névre keresztelt, 300 gigabyte-os kapacitású lemezét. A holografikus tárolóeszköz tömeggyártására a fejlesztő a Hitachi-Maxwell elektronikai konszernnel kötött együttműködési megállapodást, míg a két polimerből létrehozott fotoaktív keveréket a leverkuseni Bayer Material-Science gyártja majd.

Az új megoldás nem csupán több információt képes tárolni, de a fejlesztők szerint jóval gyorsabban is írható, mint a hagyományos diszkek: míg a korábbi technológiáknál bitenként kellett az információt rögzíteni, itt egyetlen lézersugár egyszerre egymillió bitet is felírhat – akár másodpercenként 100 megaby-te-os átvitelt lehetővé téve. Így nem igényelhet majd túl sok időt, ha sikerül a megcélzott 1,6 terabyte-os kapacitást elérni, ami 340 DVD-nek felel meg. Ehhez azonban a ma tárolt képek háromszor három milliméteres méretének csökkentésére volna szükség.

A holodiszkek írására képes gép egyelőre kétszer akkora, mint egy átlagos kenyérpirító. A berendezés két lézersugárral dolgozik: a referenciasugár mindig változatlan, míg a jelsugár egy folyékony kristályos kijelzőn keresztülhaladva veszi fel az információt. A két sugár találkozási pontjánál egy sakktáblaszerű mintázat képződik, amelyet a másfél milliméter vastag polimerrétegben rögzítenek. Leolvasáskor ezt a miniatűr képet tapogatja le a lézersugár.

Ha megváltoztatják a referenciasugár beesési szögét, egyazon pontban képzett interferenciákkal többféle kép is rögzíthető és előhívható. Ehhez hasonló jelenséget tapasztalunk, amikor egy hologramos emblémát figyelve különféle szögekből eltérő képet látunk. Ahhoz, hogy ezek a képek évek múltán is jól láthatók legyenek, a lemeznek mechanikailag és optikailag is rendkívül stabilnak kell lennie. A mostani anyagkeverék – amelynek összetevői az adatot felíró lézersugár hatására lépnek egymással reakcióba, rögzítve a képet – mintegy ötvenéves élettartamot ígér. Ez pedig jócskán meghaladja a DVD-k és CD-k várható elhasználódási idejét.

Az amerikai cég azonban aligha lesz monopolhelyzetben a piacon. A japán Yokohama ugyanis bejelentette, hogy elkészült az első saját tesztpéldánnyal. Ők a jövő hónapra ígérik a 200 gigabyte-os lemezek kiszállítását a tesztelésre kiválasztott vállalati ügyfelekhez. Eközben úgy tudni, hogy a Fujifilm is kísérletezik már a maga egy terabyte-os lemezével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.