BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar IT-tudást kutat

Befektetési céllal Magyarországon is kutat a cég által hasznosítható informatikai fejlesztések után a Motorola – nyilatkozta lapunknak Patricia Morrison, az amerikai infokommunikációs cég első számú informatikai vezetője. A társaság CIO-ja a közelmúltban európai körúton járt, és hazánk mellett Német- és Írországot kereste fel hasonló céllal.

A főként a mobiltávközlési piacon tevékenykedő társaság az utóbbi években – részben első számú vezetőjének, az IT-szektorból átigazolt Ed Zandernek tulajdoníthatóan – egyre nagyobb mértékben nyit az informatikai megoldások piaca felé is. Ennek erősítését célozza a kezdeményezés, amely mögött a cég befektetési leányvállalata, a Motorola Ventures áll. Az erőfeszítéseket igazolandó a Motorola az InformationWeeknek az 500 legnagyobb informatikai innovátor céget felvonultató ranglistáján a tavalyi 46. helyről az idén a 12.-re ugrott.

„Egyik célunk, hogy megvizsgáljuk, milyen módon tudjuk fejleszteni a Motorola IT-képességeit Kelet-Európában. Ebbe bele akarjuk vonni a magyarországi partnereinket is” – emelte ki Patty Morrison. Hozzátette: a Motorola egyre inkább high-tech cégnek nevezi magát. Nemcsak a Nokiát tartja versenytársnak a készülékpiacon vagy az Ericssont a hálózatokban, hanem a HP-t, Dellt, IBM-et Ciscót is.

A Motorola Ventures évi 150 millió dollárt fordít technológiai célú befektetésekre, a társaság tavaly tavasszal éppen egy olyan cégben vásárolt stratégiai kisebbségi tulajdont, amely magyarországi fejlesztői bázist üzemeltet. Már akkor jelezték, hogy további lehetőségek után is kutatnak majd Magyarországon. A szóban forgó korábbi tranzakciót egyébként a New York-i székhelyű Asylum Telecom Llc.-ben hajtotta végre. A 2003-ban alapított utóbbi társaság az internetalapú kommunikációs megoldások fejlesztőjeként és szolgáltatójaként ismert a nemzetközi piacokon. A cég 2004-ben lépett a magyar piacra a vállalatokat megcélzó internetes telefonszolgáltatásával. Ezzel egy időben a magyar mérnöki tudásra alapozva Budapesten fejlesztőbázist is létrehozott. A befektetett összeg mértékét nem kívánták nyilvánosságra hozni. A többletforrást az Asylum távközlési fejlesztésekre fordíthatja.

A Motorola 1999-ben döntött arról, a társaságon belül létrehoz egy befektetési részleget azzal a céllal, hogy a cég által képviselt technológiába leginkább illeszkedő új generációs találmányok, fejlesztések gazdáit – ha kell, tőkével – segítsék további fejlődésükben. Erre a célra évi 70-100 millió dollárt szán. A projektbe az utóbbi két évben már nyugat-európai vállalkozások is bekapcsolódtak. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.