BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért nincs a mobilpiacról hivatalos felmérés?

Nagyon kellene már egy hivatalos felmérés a magyarországi mobiltelefon-piacról – így összesíthető a készülékszállítók véleménye.

Ennek hiányában az érintett gyártócégek a hazai értékesítés alakulásával kapcsolatban időről időre több ponton is markánsan eltérő véleményt képviselnek. Szerintük a jelenlegi bizonytalan helyzet megváltoztatásáért a legtöbbet a mobilszolgáltatók tehetnek, hiszen az itteni piacon a készülékvásárlások a legnagyobb arányban még mindig az operátorokon keresztül zajlanak.

Abban a főbb magyarországi szereplők mindenképpen egyetértenek, hogy az utóbbi egy-két évben nehezen mozdul el a piac az évi hozzávetőleg 2,2–2,5 milliós sávból. Wágner Tibor, a Sony Ericsson regionális vezetője szerint ebben az évben a piac mérete inkább a sáv felső szélét érte el, Kunos Balázs, a Samsung Electronics Magyar Zrt. mobilüzletágának vezetője 2,3 milliósra becsüli az idén az eladható mennyiséget. A Nokia Magyarország Kft. ügyvezetője, Greig Williams az idei évet összességében elég hullámzó teljesítményűnek ítéli, az első két negyedében némi visszaesés volt tapasztalható, ezt azonban a későbbi negyedévek, különösen az utolsó kellően kompenzálta. A karácsonyi bevásárlás már október végén–november elején elindult.
A magyarországi piacon ma már hozzávetőlegesen 60 százalék körülire teszi a készülékcsere céljából való vásárlások arányát Suga János, a Motorola Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemeli: a piac egyre jobban polarizálódik, eltolódik a többes funkciójú készülékek felé. Úgy látja, itthon ma már egyre kevésbé eladhatók az alapkészülékek, viszont folyamatosan nő a kereslet az új generációs 3G-s típusok iránt. A Sony Ericssonnál az a tapasztalat, hogy a kamera nélküli készüléktípus a piac 10 százalékát sem éri el. A lecserélési hajlandóság viszont nő, ma már mind jellemzőbb, hogy a készülékhasználók egy meghatározott része alig egy év után cserél. VGO

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.