BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási biznisz az IPod - az Apple nem győzi a gyártást

Az év végére áruhiány alakult ki Magyarországon az Apple IPod-zenelejátszójának legkisebb változatából a Shuffle-ból, mivel a gyár nem tud annyit szállítani, mint amennyit el lehetne adni - emelte ki évértékelő tájékoztatóján Emanuele Massimo, az Apple magyarországi képviseletének ügyvezetője. Hozzátette a hazai eladások mind a zenelejátszókból, mind a számítógépekből meghaladják a cég globális növekedési mutatóit. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy újabb értékesítési csatornákat is bevontak, a termékeket a három budapesti "alma márkabolt" és az öt vidéki viszonteladó mellett árusítani kezdték a nagy elektronikai szakkereskedő hálózatokban. Utóbbiakban még kevés az Apple termékekhez értő eladó, ezért hétvégenként a cég saját szakemberei is besegítenek.

Asztali és noteszgépekből az idén együttvéve mintegy kilencezer darabot értékesítettek Magyarországon ez 50 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az eladott mennyiség 60 százaléka már a hordozható MacBook. (A hazai PC-piacon csak az év végére kezdett megfordulni az arány a noteszgépek javára.)

A zenelejátszókból az egy évvel korábbihoz képest nagyságrendileg még nagyobb arányú 140 százalékos volt a növekedés, ez havi többezer terméket jelent, Magyarországon a legkeresettebbek a Nano modellek. Az IPodok értékesítési csatornája még szélesebb, mint a számítógépeké, a cég ugyanis ebben az évben megjelent velük a könyvesboltokban, illetve a mobilszolgáltatók márkaboltjaiban is. Utóbbi kapcsán a képviseletvezető nem cáfolta azt a feltételezést, hogy netán ezzel készíthetik elő a terepet az Apple mobiltelefonjának, amit az internetes "pletykaoldalak" szerint várhatóan jövőre dob piacra a cég.

Hatalmas üzlet van a zenelejátszókra épülő kiegészítők iparágában is. Sportruházati cikkek, farmerruházat készül IPodra szabva. Ma már a nyugati autótípusok egy része beépített IPod csatlakozóval készül, utóbbi kapcsán Emanuele Massimo megerősítette, hogy az egyik meghatározó beszállító Európában a magyar Dension Audio System Kft. , amely saját fejlesztésű autósszettjével került be az IPod kiegészítők üzletébe.
A jövő évi tervekkel kapcsolatban a képviseletvezető kiemelte, hogy Budapesten újabb három Apple Center megnyitását tervezik, az eddigiekhez hasonlóan kereskedőpartnerek bevonásával. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.