BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 70 százalékkal is csökkenhet a mobilozás költsége - Az EU tovább csökkentené a roaming-díjakat

Az Európai Parlament két bizottsága, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi, valamint a Belső Piac és Fogyasztóvédelmi bizottság által szervezett meghallgatáson vitatták meg kedden a parlament és az iparág képviselői a barangolási (roaming) díjakról szóló rendelet tervezetét - írja a Bruxinfo.

A meghallgatáson a jelentés témafelelőse, Paul Rübig néppárti osztrák képviselő mellett az Európai Bizottság, illetve a European Regulators Group, a Telefonica-O2, a Hutchinson, a Meteor és a BEUC Fogyasztói Szervezet képviselői is ismertették álláspontjukat. A német elnökség kiemelt kérdésként kezeli a roaming szabályozást, így várhatóan még a nyár előtt, első olvasatban megállapodásra jut a Tanács és a Parlament.

A Parlament célja, hogy a roamingdíjak csökkentésnél mind a piac, mind a fogyasztók érdekeit figyelembe vegyék, ugyanakkor a szolgáltatói versenyt se korlátozzák. A javaslat ugyanakkor csak a beszélgetéseket érinti, az sms, illetve adatátvitelre nem vonatkozik.

Rübig a nagyobb átláthatóság biztosítását hangsúlyozta - ez vonatkozik a szolgáltatók egymás közti és a fogyasztók felé kalkulált díjakra is -, és kiemelt kérdésként kezelte a fogyasztók azonnali tájékoztatását a barangolás költségeiről. Ezt az ún. „push-rendszer” tenné lehetővé, azaz a határ átlépésekor a fogyasztó automatikusan tájékoztatást kapna a roamingdíjakról, valamint a telefon kijelzőjén bármikor információt kaphatna a számláról. A jelentéstevő emellett drasztikus, akár 70 százalékos árcsökkentést is elképzelhetőnek tart, hiszen „a strandról való hazatelefonálás nem lehet drágább, mint a repülőjegy” - véli Rübig.

A rapportőr elvetette a piaci önszabályozás lehetőségét, úgy véli, hogy a szolgáltatóknak lényegesen csökkenteniük kell áraikat a nagy- és kiskereskedői piacon is. Rübig a nagykereskedelmi árak szabályozásával kapcsolatosan elmondta, hogy az árat a hívásvégződtetési díjak alapján, a 27 tagállam átlagaként számítanák ki. Ezt egy adott szorzóval beszorozva kapnák meg az egységes európai ármaximumot - ezt a szorzót a nemzeti szabályozó hatóságok rendszeresen felülvizsgálnák. Továbbá Rübig a teljes roaming piacot lefedő tőzsdemodell létrehozását javasolta, amelyen a roaming percekkel kereskedő szolgáltatók nincsenek a nagykereskedői szabályozáshoz kötve.

A kiskereskedelemmel kapcsolatosan a képviselő hangsúlyozta, hogy a szabályozásnak elegendő teret kell hagynia az innovációnak, továbbá biztosítani kell, hogy az elért árcsökkentésből a fogyasztók profitáljanak elsősorban. A roaming-szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók számára egy egységes, szabályozott kiskereskedelmi tarifát (Euro tarifa) kell biztosítani, ez a szabályozott tarifa egy „all-inclusive” árat tartalmaz hívásonként vagy időegységenként. A szolgáltatóknak egy nemzetközi all-inclusive havi átalányárat kell biztosítaniuk, meghatározva a szerződési időtartamot. Ez az átalányár tartalmazná az alapdíjat, a hívásdíjakat, a mobil adatátvitel árát, illetve egyéb, a későbbiek során igényelt szolgáltatás díját.

A meghallgatáson a Bizottság képviselője az egyszerűség biztosítását és a nagy- és kiskereskedelmi szintű szabályozás szükségességét emelte ki. Szorgalmazta az egyszeri egységes felső árhatár meghatározását, valamint egy fogyasztóvédelmi tarifa bevezetését. Az iparág képviselői egyetértettek a díjcsökkentés szükségességében, ugyanakkor kiemelték a piaci verseny fontosságát és a kisszolgáltatók védelmét is. Az ERG képviselője, Roberto Viola elmondta, hogy a cél a fogyasztói árak 40-50 százalékkal való csökkentése, hangsúlyozta az átláthatóság és rugalmasság megvalósítását, valamint az innováció és a verseny hosszútávon való fenntartását. A Telefonica képviselője, Steve Jordan az arányosság elvét és a verseny fenntartását emelte ki, valamint úgy vélte, hogy a szolgáltatóknak nyújtott megfelelő rugalmassággal a roaming piac sajátosságait is figyelembe lehet venni. A fogyasztók tarifa-választási szabadságának meghagyása mellett a Telefonica egyszeri fogyasztóvédelmi tarifát javasolt. A Hutchinson képviselője, Christian Salbaing 25 eurócentre csökkentené a jelenlegi átlag 90 eurócentes díjat. Salbaing úgy vélte, hogy a nagykereskedelmi piacon tapasztalható torzulás kiküszöbölésével és az árak csökkentésével a kiskereskedelem szabályozása elkerülhető lenne. Ugyanakkor véleménye szerint a szélessávú szolgáltatásokkal is foglalkozni kell, a mobil internetet is elérhetővé kell tenni. A Meteor képviselője, Andrew Kelly a kisszolgáltatók érdekeit emelte ki, ezért szabályozó eszközként egy nemzeti diszkrimináció ellenes záradék létrehozását javasolta a Bizottságnak, amely a nemzeti és nemzetközi piacra egyaránt vonatkozna.

Elriaszt a telefonálástól a magas barangolási díj

A telekommunikációs piac nem egységes a roaming területén, a mobilhasználók tagállamokként eltérő, ugyanakkor mindenhol magas díjakat fizetnek a barangolásért. A felmérések szerint a mobilhasználók többsége a kiugróan magas díjak miatt nem használja mobilját külföldön, és 40 százalékuk nincsen tisztában a roamingolás költségeivel. Az Európai Bizottság júliusban tett javaslatot a tagállamoknak egy uniós rendeletre, ami hatóságilag szabná meg a maximális roamingdíjakat. A Bizottság szerint a roamingpiacon nem működik rendesen a piaci verseny, az árak túl magasak és ez indokolja a hatósági árszabást.

Az Európai Bizottság javaslata megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy percenként 49 eurócentnél többet számlázzanak fel a mobiltelefonjukat külföldön használóknak. A külföldi hívásfogadás maximum percdíja 16,5 cent lenne, míg a külföldről végzett helyi hívásé 33 cent. A szolgáltatók hat hónapot kapnak, hogy végrehajtsák a rendeletet, annak életbe lépésétől számítva, már amennyiben az EP és a tagállamok is jóváhagyják. A hívásfogadásra vonatkozó rész azonnal életbe lép. A Bizottság számításai szerint a rendelet akár 70 százalékkal alacsonyabb tarifákhoz – vagy évi kb. 5 milliárd euró megtakarításhoz – is vezethet a roamingpiacon. (Bruxinfo)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.