BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árháború a mobilpiacon - csökkenő készülékárak?

Az amerikai Motorola Inc., a világ második számú mobiltelefon-gyártója a tavalyi utolsó negyedben részvényenként csak 13-16 cent közötti adózott eredményt ért el, kevesebbet az októberi vállalati előrejelzésnél. A forgalom 11,6-11,8 milliárd dollár között lehetett, az októberben jósolt 11,8-12,1 milliárd dollár helyett, közölték előzetes, hozzávetőleges becslésként közép-európai idő szerint péntek reggel a cégnél.

Az utolsó negyedben 66 millió mobilkészüléket adtak el, 23 százalékkal többet, mint a harmadik negyedben, és 48 százalékkal többet, mint 2005 utolsó negyedében, de úgy vélik, hogy a földrajzi eloszlás és a termékszerkezet nem volt jó, ezért a forgalom értéke elmaradt a várttól.

Elemzők szerint a Motorola becslése arra vall, hogy árháború bontakozott ki a nagy nemzetközi gyártók között, és megszenvedik annak árkövetkezményét is, hogy a túlérett nyugati piacok után most a kevésbé telített, felzárkózó, elsősorban ázsiai piacok megdolgozása van soron, olcsóbb készülékekkel. Emiatt az értékesítés mennyiségben gyorsan nő, de az árak és a haszonkulcsok szerényebbek. A finn Nokia, a világ legnagyobb gyártója októberben maga is jelezte, hogy piacszerzés végett csökkenti árait. (MTI Eco)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.