BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővítik a pekingi nemzetközi repülőteret

Pekingben hatalmas repülőtér-bővítés kezdődött. A 2008-as olimpiára gondolva új csarnokokat emelnek körülbelül kétmilliárd eurónak megfelelő összköltséggel. Ehhez az EU fejlesztési bankja, az Európai Beruházási Bank (EIB) 500 millió eurós hitellel járul hozzá. A 25 éves futamidejű, kedvezményes kamatú kölcsönről a megállapodást a közelmúltban írták alá. Ez lesz az EIB eddig legnagyobb hitele Kína számára.

A Peking Fővárosi Nemzetközi Repülőtér termináljának hivatalos megnyitóját 1999. október 1-jén, a kínai kommunista rendszer fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartották. Az 1,1 milliárd dolláros beruházással épített új, napfényes, szellős terminál az 1950-es években üzembe helyezett, és a Kínába érkező utasok növekvő száma miatt egyre szűkebbé váló, ütött-kopott létesítményt váltotta fel.

A biztonság természetesen Pekingben is fontos tényező. Napjainkban az elérhető megoldások korlátai miatt a reptereken az utasoknak ki kell üríteniük a zsebeiket, le kell venniük a cipőiket. Laptopjukat és mobiltelefonjukat külön vizsgálatnak vetik alá a beléptető kapuk előtt. Újabban már folyadékot, krémet és zselés anyagokat is csak korlátozott mértékben vihetünk fel a gépre.

A reptereken még több biztonsági emberre lesz szükség, arról nem is beszélve, hogy a várakozási idő már most is jelentősen megnőtt. Hosszú távon kifizetődő megoldás lehet, ha a jövőben hatékonyabb biztonsági berendezésekkel látják el a terminálokat. A pekingi légikikötő üzemeltetője hét, csúcstechnológiájú poggyászátvizsgáló berendezést rendelt meg a GE Securitytől. Az új terminálon történő üzembe helyezést követően a robbanóanyag-detektorok az inline rendszerű poggyászátvizsgáló berendezések modelljeiként szolgálnak Kínában és a régióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.