BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény idők jönnek, jó lesz vigyázni: spamek után jönnek a spimek

Miközben a világ internetes szerverei egyre nehezebben birkóznak meg a levélszemét(spam)  áradattal, máris újabb veszély fenyegeti a kommunikáció elektronikus eszközeit és szolgáltatásait használókat. Kéretlen megjelenésre lehet számítani - már az idén - az azonnali üzenetküldés (instant messaging) területén, ahol a jelenség már külön nevet is kapott, ez a spim. Levélszemét áraszthatja el a webes fórumokat, blogokat, de kéretlen reklámokkal zaklathatják az internetes telefont használókat is.

Nem kímélik a kiberbűnözők a mobiltelefonálókat sem, akik  SMS és MMS formában hasonló spam üzenetekre számíthatnak.
Az Egyesült Államokban tavaly minden korábbinál több kéretlen levelet kaptak az e-mail fiókkal rendelkezők, minden 10-ből 9 levél volt spam. Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, de a számok romló statisztikáról tanúskodnak: 2006 folyamán több vállalatnál is közel ötszörösére nőtt a spamek száma – hangsúlyozza Bódis Ákos, a spamszűrő szoftverekkel foglalkozó Yellow Cube 2000 Kft. ügyvezető igazgatója  Több hazai internet szolgáltató esetében az arány eléri már 45-80 százalékot is.

A korábbi állításokkal szemben nem hogy csökken, hanem sokszorosára növekedett az elmúlt három hónapban a spamek száma. Ennek oka elsősorban a botnetekben, a felhasználó tudta nélkül összekapcsolt számítógépek hálózatában keresendő. A módszer egyszerű: egy vírus, vagy trójai program révén a botnet gazdák távolról vezérlik a számítógépek sokaságát, amelyek ezután koordináltan hajtanak végre műveleteket. A spam küldők szívesen vesznek bérbe botnet-et, Amerikában egy ilyen hálózatot heti 50-60 dollárért tudnak kibérelni. Egyes felmérések szerint a spamek 85 százaléka már botnetről érkezik
A spamek nagyarányú növekedése mögött újabban a képes levélszemetek terjedése áll. Ezekben az üzenetekben a szöveges információt egy képben csatolva rejtik el, s az e-mail többi részét általános szöveggel töltik fel, így a hagyományos spamszűrők nem ismerik fel a kéretlen levelet.

A spam a küldőnek nem csupán akkor hoz hasznot, ha a benne hirdetett terméket megvásároljuk, elég, ha a kíváncsi olvasó ellátogat a spam által reklámozott honlapra, s az itt elhelyezett hirdetések is bevételt jelentenek a kéretlen levél generálójának. A korábbi, „passzív” szélhámosságokkal szemben – amelyek általában Afrikába menekített vagyonok, illetve mesés nyeremények ígéretével pénz átutalására buzdítottak – manapság egyre több az „aktív” bűncselekmény, amikor adathalászat révén személyes, banki adatainkat „elhalászva” élnek vissza a számítógépünkön tárolt tartalommal. Egyre gyakoribb a tőzsdei manipuláció is: ebben az esetben általában egy részvény vételére buzdítanak az ismeretlen küldők, s tény, ha több millióan kapják meg ugyanazt a tőzsdei tippet, akkor az adott részvény árfolyama rövid időn belül növekedésnek indul – ráadásul itt a legkisebb az esély a lebukásra.

A kéretlen levelek fogadása, letöltése nemcsak bosszúságot, hanem pénzben mérhető károkat is okoz. A kéretlen levelek okozta károk ma már számszerűsíthetők is: egy 100 fős vállalat esetében, ahol egy beosztott munkaórájának költsége 2500 Ft, a munkatársak átlagosan napi 40 spamet kapnak, s minden spammel mintegy 10 másodpercet töltenek el, így csak a munkaidő kiesés havi 600.ezer forint kárt okoz, amihez egy-egy sikeres adathalász vagy vírustámadás további súlyos összegekkel járulhat hozzá.

A kéretlen levelek elleni harc a rabló pandúr módra működik, ahol a rablók mindig kicsit előrébb járnak, mint az üldözők.

A spam küldés csaknem minden országban illegális és büntetik, de ez nem riasztja el a spam küldőit, hiszen nehéz kideríteni a küldők személyét. Az Európai Unión belül, így Magyarországon is az opt-in módszer az egyetlen legális út reklámlevelek küldésére. Ebben az esetben a felhasználónak kifejezetten kérnie kell, hogy szerepelhessen egy reklámozási célú levelezési listán. Az USA ezzel szemben az opt-out módszert is engedélyezi, ebben az esetben a felhasználó kaphat kéretlen levelet, azonban leiratkozhat erről a listáról és így több levelet attól a cégtől már nem kaphat.

Ha a megelőzés nem vezet eredményre, jöhetnek a szűrők, amelyek minél több módszert alkalmaznak, annál hatékonyabbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.