BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig marad az USA a virtuális világ közepe?

Az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Telekommunikációs Unió újonnan kinevezett igazgatója szerint a panaszok ellenére maradhat az amerikai befolyás az internet felett, ők inkább a biztonságra koncentrálnak - írja az sg.hu.

Hamadoun Toure, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunication Union, ITU) új igazgatója, közvetlenül a soron következő genfi találkozók előtt beszélt a világháló irányításával kapcsolatos véleményéről, pontosabban arról, hogy a viták ellenére a fontos kérdéseket továbbra is a jelenleg illetékes szervezetekre kellene bízni. Ezek között az első helyen természetesen az ICANN és az ITU szerepel, vagyis a fejlődő országok követelései valós eredmény nélkül maradhatnak.

Ezek az országok - mint például Brazília, Irán és az olyan óriások mint Kína és India - inkább a nemzetközi szervezetre, az ENSZ-re bíznák az irányítást, nem bíznak az ICANN-ban, amely közvetlenül az amerikai kereskedelmi bizottságnak jelent. A felzárkózó államok több beleszólást szeretnének a világháló igazgatásába, mondván, hogy alaposan megváltozott a helyzet a kilencvenes évek közepe óta, amikor egyértelműen az USA számított a virtuális világ közepének.

Az ITU viszont az új igazgató nyilatkozata szerint inkább a biztonság növelésére, valamint a szegény és gazdag országok közötti különbségek csökkentésére koncentrálna, emellett felgyorsítaná az internet terjedését a szabványok, az e-kereskedelem, valamint a 3G támogatásával. (sg.hu)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.