BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Videotelefonálás: többé nem csak a "nagyok játékszere"

Videotelefonálás, video-konferencia, táv-konferencia – ezek mindennapos szavak a multi-cégek top-menedzsereinek szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és képátviteli szolgáltatásokkal. De mi a helyzet a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató kis- és közepes vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha nem csak hallják, de láthatják is azt, aki a vonal másik végén beszél? Erről szól Szekeres Viktor az alkozpont.net szerkesztőjének legújabb cikke.

Egy nemzetközi cég életében igazgatósági ülést tartani video-konferencia segítségével annyira hétköznapi (és biztonságos), hogy például számos multinacionális cég igazgatósági ügyrendje is megengedi.

Nem csoda: egy fontos megbeszélni való miatt nagyságrendekkel
kényelmesebb beülni a méretes plazamatévékkel és nagy teljesítményű automata kamerákkal felszerelt, kifejezetten erre a célra épített, légkondicionált tárgyalóba mint hosszú órákat repülőtereken vesztegelni az oda-vissza út során.

A jóval szerényebb tőkével rendelkező, ám annál találékonyabb KKV-nek nem éri meg milliókat fektetni video-konferencia rendszerbe, hisz akár ingyen is megúszhatják valamilyen PC-re telepített programmal, és
hozzá csatlakoztatott mikrofonnal és webkamerával. A legnépszerűbb megoldás (az alapban mindössze 3 résztvevős konferenciát képes kezelni) Skpye-al és Google Talk-al egyaránt kompatibilis Festoon.

E-mail-címük megadása után az ingyenesen letölthető szoftver segítségével a fejlesztők ígérete szerint akár 200 fős video-konfereanciát is szervezhetünk!
Telepíteni csak annak a felhasználónak a számítógépére szükséges aki a konferencia szervezője.

Mi, maximum 10-15 fős nagyobb közös megbeszélések használatához ajánljuk, mert úgy tapasztaltuk, hogy ennyi résztvevőt sem könnyű "kordában tartani". A video-átvitelhez szükséges csúcskategóriás, valóban jó minőségű képet rögzítő, automata fejmozgás-követős USB-s kamera sem drágább, mint 50 ezer forint.

Üröm az örömben, hogy a szolgáltatás internet- és szoftverfüggő:
azaz ha valaki a szervezett video-konferencia időpontjában
nincs internet-közelben és/vagy nincs telepítve Skype (Google
talk), az minden bizonnyal kimarad a közös táv-megbeszélésből.

A szoftver és PC független megoldások híveinek kínál megoldást az amerikai Grandstream gyár már hazánkban is kapható IP videotelefon készüléke.
"Egy olyan speciális IP telefonról van szó mely LCD kijelzővel és beépített
kamerával is rendelkezik" - mutatja Sándor Zoltán a Gloster
telekom műszaki vezetője. Ahhoz, hogy videotelefonálni tudjunk, a készüléken túl szélessávú internet, és olyan VOIP szoltáltató szükséges, mely támogatja a video-átvitelt is, no és persze a másik oldalra is egy
video-átvitelre is alkalmas készülék kell. Jó hír, hogy a videotelefonok többnyire a ma már széleskörben elterjedt SIP protokollt használják, így a VOIP szolgáltatók többségénél elérhető ez a szolgáltatás.

Mi a VOIP és miért olcsóbb?

Mert az internetes telefonhívásokat (VOIP) egy speciális szoftver tömörítve, a sokkal költséghatékonyabb interneten át továbbítja a hívott végpontra szemben a hagyományos (drága rézdrótos) vezetékes telefon-szolgáltatókkal szemben akik tömötítetlenül továbbítanak. Ilyen ingyenesen letölthető szoftver pl. a Skype, de már kapható (PC nélkül működő) IP-telefon, sőt VOIP alközpont is, melyben ez a szoftver beépített. A felhasználók teljesen ingyen hívják egymást csak a
"városi" beszélgetésekért kell fizeni.

Egy asztali IP video-telefon ún. VOIP telefonköponthoz csatlakoztatva ugyanúgy a céges telefonrendszer része lehet, mint a hagyományos készülékek:

1. Saját városi hívószáma lehet,
2. önálló mellékként képes üzemelni. Ha a hívott
félnél szintén video-telefon üzemel
3. mozgókép kapcsolatot is létesít, ha csak hagyományos
telefon felel a vonal másik végén, akkor automatikusan
4. egyszerű telefonként használhatjuk.

Egy céges VOIP telefonközpont egyébként számos más versenyelőnyt is tartogat a fizikailag széttagolt kis- és középvállalkozások számára. Használatával például lehetővé válnak az alábbiak:

- munkatársak otthonról távmunkában dolgozzanak úgy, hogy otthoni (akár IP video) telefonjuk a céges telefonközpont része legyen.
- Ugyanúgy hívásokat fogadhat,
- kapcsolhat (átadhat) mintha az irodában ülne – mindezt persze teljesen ingyen.

Így a személyes okokból csak távolról bedolgozni képes kollégákat is meg lehet tartani!

Küszöbön a mobil video-telefonálás

"Az IP videotelefonok hazai elterjedtsége minimális. Ennek oka elsősorban a kicsi sávszélességben és a ma még magas készülékárban keresendőek." - világosít fel Sándor Zoltán a video-telefonálás itthoni helyzetéről. A helyzet kísértetiesen hasonlít egy 10 évvel ezelőtti technika a –fax készülékek elterjedésre. A fax ugyanis akkor vált mindennapossá amikor elérte azt a kritikus elterjedséget (kb. 40-50%) ahol már nem volt kérdés egy cég számára, hogy akar-e faxot beszerezni.

A videotelefonálás jövője

A videotelefon-piacon ez az áttörés a GSM szolgáltatók
által várható: egyrészt a mobil-szélessáv 3G kiépülésétől, (ezek már alkalmasak valós idejű hang és képátvitelre), másrészt a videóhívást is támogató mobiltelefonok egyre csökkenő árától melyeknek
robbanásszerű elterjedésének a szolgáltatók ártámogatása adhat igazi lökést.

A videotelefonálás elterjedésének igazi gátja valójában a felhasználókban keresendő: sokan nem szeretnénk ugyanis hogy egy video-hívás során hívónk pont valami olyasmit lásson, mely kellemetlen helyzetbe hozhat minket. Ezért számítanak a szakértők arra, eleinte a mobil video-telefonálás kevésbé a megfontolt üzletemberek, hanem inkább a fiatalok
"játékszere" lesz majd. (Szekeres Viktor - www.alkozpont.net )

mindennapos szavak a multi-cégek top-menedzsereinek

szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős

költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és

képátviteli szolgáltatásokkal. De mi a helyzet a legtöbb

magyar munkavállalót foglalkoztató kis- és közepes

vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha

nem csak hallják, de láthatják is azt, aki a vonal másik

végén beszél? Erről szól Szekeres Viktor az alkozpont.net szerkesztőjének legújabb cikke. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.