BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csábítás hazai kalandozásokra

A bor és gasztronómia évében tavaly felszedett kilókat az idén bőven lesz lehetősége leadni mindazoknak, akik bekapcsolódnak A 2007, a zöldturizmus évének rendezvényeibe. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. ugyanis ebben az évben a belföldi turizmus fejlődését célzó programokat a természetjárás, a nemzeti parkok, a kerékpározás, a vízi- és a lovasturizmus köré szervezi. Az idén sem fog azonban csalódni az a dinamikusan bővülő utasközönség sem, amely rendszeresen felkeresi az ország egyre több pontján megnyíló gyógy- és wellness-szállodákat. Sőt, ebben az évben már nem csupán a fürdők és a szálláshelyek mennyiségi és minőségi kínálatában lesz érezhető elmozdulás, hanem azokban a programokban is, amelyek színesebbé, érdekesebbé tehetik a belföldi utazást.

A zöldturizmus évének nyitórendezvénye a hét végén zajlott: az ország 11 pontjáról induló kincskeresésre hívták az érdeklődőket. Áprilisban a lovas kalandozásoké lesz a fő szerep, s az erre az időre szervezett akcióban részt vevő lovardák két hétvégén fél áron kínálják a szolgáltatásaikat, amely kiterjed a szállásdíjakra is. Májusban a Balatonnak jut a kiemelt szerep, a szándékok szerint azt bizonyítva, hogy Közép-Európa legnagyobb tava nemcsak egy jó nagy fürdőkád, hanem egy gyönyörű tájegység része, ahol kikapcsolódni és szórakozni is lehet. Lesznek gyalogos és kerékpártúrák, barlangséták, hőlégballonozás, lovaglás, evezés és persze vitorlázás is. Júniusban az ország tíz nemzeti parkja kerül a középpontba, s a számos esetben ingyenes programokhoz csatlakoznak a szálláshelyek is, kedvezményes ajánlataikkal. A központi rendezvények mellett helyi programokat is szerveznek, s igen sok idegenforgalmi beruházás érik be az idén a regionális turisztikai központok jelzései szerint.

Budapest és a Közép-Duna-vidék fejlesztései szinte felsorolhatatlanok. Számos új szálloda nyílik a fővárosban – bár ezek többsége kívül esik a hazai utazóközönség érdeklődési körén. A megújult Budapest kártya azonban már érdekes lehet azoknak, akik felfedeznék a fővárost is. (A kártya az utazás mellett ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít múzeumokba és számos nevezetességhez, városnéző programokhoz, gyógyfürdőkben, éttermekben.) A régió egyik turisztikai érdekessége lehet az idén a Nagybörzsöny–Nagyirtáspuszta közötti erdei kisvasút, amely március közepétől közlekedik.

A Balaton régióban ebben az évben adják át a négycsillagos Hotel Silver Resort, Balatonfüred wellness- és konferenciaszállodát, de megújult az északi parti város azonos kategóriájába tartozó Flamingó hotelje is. A tavaly óta birtokba vehető létesítmények között a szintén balatonfüredi Annagóra Aquaparkot, a siófoki Galerius Spa termálfürdőt és wellnessközpontot, illetve a szintén itt található Casa Perla négycsillagos konferencia-központot, valamint a Hévízi Rogner Hotel & Spa Lotus Therme-et lehet kiemelni. Ez utóbbi az ország egyetlen ötcsillagos wellnesshotelje. Folyamatosan újítja fel szállodáit a Danubius Groups, amely tavaly új márkastruktúrát s számos magas színvonalú kényeztető szolgáltatást vezetett be az egységeiben. Több golfpálya is épül Balatonudvari és Örvényes között, Balatonkenesén és Szántódpusztán, ez utóbbi májustól birtokba vehető. A sármelléki FlyBalaton reptértől 15 percre helyezkedik el a már működő Zala Spring Golf- és Üdülőpark, amelynek 18 lyukú, 6 és fél kilométer hosszú pályája van.

Közép-Dunántúlon elkezdődik a Velencei-tó strandjai színvonalának és kapacitásának fejlesztése, folytatják a kerékpárutak építését, s a tervek szerint a szezon vége felé készül el a termálfürdő és a négycsillagos szálloda Velencén. Nemrég újították fel az Agárdi Termál- és Gyógyfürdőt, amely egész évben várja a vendégeket, s szintén a friss beruházások egyikének tekinthető a Velence északi strandján átadott kábeles vízisípálya.

Dél-Alföldön az algyői Borbála fürdő február elejétől látogatható. A Gyopárosfürdői Strand és Élményfürdő mellett pedig várhatóan májustól négycsillagos hotel is üzemel, a Hotel Corvus Aqua. Ugyancsak májusban adják át Szarvason a Hármas-Körös holtágának partján a szintén négycsillagos Liget Wellness- és Konferenciahotelt.

Érdekes színfoltja lehet a hazai turisztikai kínálatnak a Tisza-tavi túraközpont-hálózat szolgáltatása: 33 pontból – akár túravezetővel is – biciklis felfedező körútra lehet indulni, ehhez úgynevezett tracking kerékpárok bérelhetők. A térség az idén két kikötővel is gyarapszik: áprilisban Újlőrincfalván, májusban Poroszlón nyílik átkelő, augusztusban adják át Tiszafüreden a tóparton épülő négycsillagos Tisza-Balneum Hotel és Konferencia- Wellnessközpontot.

Észak-Alföldön megújul a Hortobágyi Nemzeti Park, s június végére befejeződik a nyíregyházi Jósa András Múzeum felújítása. A térség nem is oly régóta látogatható pontja továbbá a vásárosnaményi termál- és wellnessfürdő.

Nyugat-Dunántúlon február végén adták át a zalaegerszegi fürdőt, amely éjszakai csobbanásra is lehetőséget kínál. Áprilisban pedig megnyílik a szentgotthárdi termálfürdő, amely 1500 négyzetméteres vízfelülettel, csúszdákkal, szaunákkal és egyéb kényeztető szolgáltatással várja az érdeklődőket.

Dél-Dunántúlon számos elsősorban ökoturisztikai fejlesztés megalapozását kezdték el, amelyek több év alatt érnek majd be.

Az idén tehát van új célpont bőven, s lesz sok hosszú hétvége is. Ráadásul soha nem látott mennyiségű – több mint 20 milliárd forintnyi – üdülési csekk vár beváltásra. Mindehhez már csak egy kis kalandvágy kell, s indulhat az ország felfedezése. NTK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.