BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hurrá utazunk! Vagy mégsem?

A téli utazási szezon jobban sikerült, mint azt a megszorító intézkedések után várni lehetett. Sőt a 2007-es nyár eddigi foglalásairól is többen kedvezően nyilatkoztak. A külföldi ajánlatok fogadtatásáról azonban reális képet először a hét második felében kezdődő Utazás 2007 kiállítás után lehet majd alkotni. Addig – ahogy Krucsai Zsolt, a Malév Air Tours (MAT) ügyvezetője fogalmazott – annyi valószínűsíthető, hogy a minden réteget érintő jövedelemromlást figyelembe véve jelentős többletenergiába kerül majd az idén a piacok megtartása. A tél ugyan bizonyította; a jó terméket a nehezedő helyzetben is el lehet adni, de nyáron sokkal élesebb a konkurenciaharc. A MAT ebben a csatában a gyermekes családok megszólításában hozott újítást: ingyenes repülőjegyet és szállást kínál az egygyermekes családoknak is. Ők ugyanis általában minden kedvezményből kimaradnak. Az iroda a nagyon sikeres téli desztinációk (Mexikó és Thaiföld) megtartása mellett a nyáron Görögországba (Korfu, Kréta), Spanyolországba és Bulgáriába ajánl saját utat.

A százezer forint alatti utak lesznek az idei nyár slágerei – közölte Zám Tibor. A Best Reisen cégvezetője szerint a szinten maradó, enyhén visszaeső piacon nem elsősorban az útirány, hanem az ár befolyásolja a keresletet. Ennek megfelelően a kizárólag repülős, ezen belül is leginkább charteres utaztatással foglalkozó társaságnál arra számítanak, hogy az olcsóbb görög repülőutak, valamint Egyiptom és Tunézia áll majd az érdeklődés középpontjában. Az iroda az idén is a klasszikus mediterrán területeken bővítette a kínálatát, Kréta, Ibiza, Gran Canaria és Costa del Sol került az árualapba. Szélesedett a 10-11 napos utak köre is. Sőt Tunéziába 8–14 nap között szinte bármilyen variáció összeállítható. Tovább bővült a Debrecenből induló programok köre. Bővült a magyar nyelvű animációt és gyermekprogramokat biztosító Dino Club, amely ebben az évben a három tunéziai szálloda mellett két-két egyiptomi, illetve török hotelben is működik majd.

A családok megszólítása tavaly a World of Tuinál is sikeres volt. Így a Gulet Holiday Club keretében az idén már öt – két-két török-, illetve görögországi és egy tunéziai – szállodában lesz magyar nyelvű munkatársak vezette miniklub – tudtuk meg Nemes Mariann értékesítési igazgatótól. Az eddigi foglalási adatok bizakodásra adnak okot, így remélik, hogy a 2007-es eredményeik sem maradnak el a tavalyi igen szép teljesítménytől. Az előző időszakokhoz hasonlóan számottevő keresletre számítanak Görög- és Törökországban, ez utóbbinál elsősorban Antalyában. A görög kínálatban új célpontra, a Halkidikí-félszigetre összpontosítanak, amely megújult kínálatával az év egyik ígérete. Bulgáriának tavaly hatalmas sikere volt, így ebben az évben Burgasz mellé Várnát is felvették a kínálatba.

Az előzetes érdeklődések a Vistánál is azt mutatják, nem csappant az utazási kedv. Az irodánál Horvátország továbbra is az első számú úti cél, amelyet Görögország, Ciprus, Spanyolországon belül Mallorca és a Costa del Sol, Málta, Törökország, valamint az európai nagyvárosok (Párizs, London, Róma) követnek a palettán. Horvátországban több hotellel és apartmannal, Görögországban új úti céllal – a Halkidikí-félszigettel – bővült a kínálat. Az elmúlt években a fly and drive programok egyre népszerűbbé váltak. Az iroda Írországban, Skóciában, Portugáliában, Andalúziában, Szicíliában, Normandia és Bretagne területére is kínál ilyen konstrukciót. Európán kívül az Egyesült Államok és a mexikói Yucatán-félsziget járható be egyéni úton, előre megtervezett útvonallal. A cég igen széles hajóútkínálatából Kendik Mária termékigazgató a karib-tengeri körutat emelte ki, amely Aruba, Curaçao, Barbados, St. Vincente szigetét érinti.

A Neckermann First Minute katalógusával már 2006 decemberében megkezdte az idei nyári szezon termékeinek értékesítését. A kínálat kialakításakor a tavaly nyári utaslétszámot tartották szem előtt. A legkeresettebb úti célnak Görögország (azon belül Kréta), Olasz- és Spanyolország (leginkább Tenerife), valamint Horvátország ígérkezik. Az utaztató az idén új szolgáltatásokkal erősít Tunéziában, ezek például lehetőséget adnak az utazóknak arra, hogy ne csak a foglalt szállodájukban, hanem az adott lánchoz tartozó egyéb egységekben vacsorázzanak vagy vegyenek igénybe kirándulóprogramokat (Iberostar Dine Around, Iberostar Special). Bulgáriában és Montenegróban pedig – ezek a térségek a 2006-os szezonban is sikeresek voltak – kibővítették a kínálatukat.

A tavaly nyárival megegyező utasforgalmat terveztek a Kartago Toursnál is, s nem változott a nyári kínálat sem, Tunézia, Egyiptom, Kréta, Rodosz, Korfu, Zákintosz, Mallorca és a török Riviéra szerepel a palettán. Újdonság, hogy Tunézia mellett már Zákintoszra is indul járat Debrecenből is. Kedvező fogadtatást az idén a görög és tunéziai ajánlatoknál várnak. NTK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.