BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságosabb műtétek RFID-vel

Az RFID-technika műtőben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja az egyik müncheni klinikával közösen a Siemens IT-szolgáltató ágazata. Jelenleg két lehetséges „forgatókönyvet” tanulmányoznak: a műtétnél használt tamponok megjelölését, illetve az operáló csapat azonosítását RFID-címkékkel. A kísérleteket márciusban kezdték, és az ősz folyamán tervezik a befejezését.

Egy műtéthez sokféle eszközre van szükség. Az RFID-technikával minden eszközt „beszkennelnek”, azonosítanak és dokumentálnak. Az egyik kezdeti projekt során a törlőkendőkre és tamponokra RFID-címkét erősítenek, amelyeket azután a műtőben egy RFID-olvasó segítségével regisztrálnak. Attól kezdve, hogy a raktárból kiveszik és a műtőbeli felhasználási helyükre bekészítik őket, minden mozdításukat folyamatosan nyomon lehet követni, így nem veszhetnek el.

A másik tesztprojektben a műtéti személyzet tagjait „olvassák be”, amikor belépnek a műtőbe. Mindenki felerősít magára a bemosakodás megkezdésekor egy RFID-transzpondert tartalmazó azonosító kártyát. Ezen nincsenek személyes adatok, csupán viselőjének a funkciója, pl. sebész, aneszteziológus. A műtét végeztével, a műtőből kilépve a kártyát visszaadják. Minden információ – például a műtét menete vagy a felhasznált anyagok – visszakövethető a műtő tervezőmonitorján?. A műtét kezdeti és befejezési időpontjának naplózása lehetővé teszi a beavatkozás időtartamának rögzítését, így a műtőkapacitás kihasználása tervezhetőbbé válik. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.