BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Online-os videománia

Az online videó egyre több országban hódít, miért pont Olaszország maradna ki a sorból? Ezt támasztják alá a legfrissebb statisztikai adatok is, az internetezők körében a videó a legújabb mánia. Az amerikai YouTube portált már 3,6 millióan nézik rendszeresen, s egy hónap alatt közel 30 százalékot ugrott a használók száma, míg a Telecom Italia és a Dailymotion kooperációjának gyümölcsét, az Alice Videót 800 ezren követik, ez több mint 20 százalékos emelkedést takar ugyancsak egy hónap alatt. A számok azt jelentik, hogy a 18,3 millió olasz internethasználó immáron több mint 23 százalékát köti le az online videó, ráadásul hasonló dinamikájú növekedésre számítanak a szakemberek az elkövetkező hónapokban is.

Az olaszok tehát láthatólag nem közönyösek a YouTube kezdeményezése iránt, a szöveg és a zene után az interneten jelenleg a videó a favorit. Ez pedig feladja a leckét mind a hagyományos televíziós csatornáknak, mind a hollywoodi filmeseknek.

A jövő televíziózási kultúrájáról ugyanis sokat sejtet az a felmérés, amelyet a tengerentúlon kétmillió ember megkérdezésével végeztek el. Minden 10 személyből 4-en már néztek videót a YouTube-on, 14 százalékuk folyamatos szemlélője a honlapnak, s közülük egyharmaduk már többet nézi, mint a televíziót.

Egyre többen ott pótolják be, ha lemaradnak kedvenc sorozatuk egy-egy részéről, sőt, lehetőség nyílik arra is, hogy az adott országban még le nem vetített részeket előre láthassa – ráadásul már azon sem kell izgulnia, ha nem érti a nyelvet, hiszen olyan programok is vannak, amelyek a kívánt nyelven feliratozzák a szöveget –, vagy egyszerűen olyan programokat nézhessen meg, amelyeket be sem hoztak még az országba. Ráadásul mindez roppant egyszerű: egy mobilkészüléken vagy a palmjukon bárhol rákapcsolódhatnak az internetre. A YouTube felhasználói ugyanakkor aktív résztvevőknek számítanak, hiszen több ezer olyan film kerül fel a portálra, amelyek családi ünnepséget, személyes élményt rögzítenek, ráadásul nincs olyan koncert, sportesemény, zenei klip, amely ne lenne pár órán belül online látható.

A nagy tévés csatornák, filmcégek is kénytelenek tudomásul venni, hogy értékesítési szempontból nem hagyhatják ki az internetet, egyre több tartalmat próbálnak online terjeszteni, persze szem előtt tartva a megtérülést is. Jó példa erre az NBC és a News Corp. közötti együttműködés, amelynek keretében nyáron közösen egy olyan videonéző oldalt indítanak, amely közvetlen konkurenciát jelent a Google tulajdonába tartozó YouTube számára. A különbség annyi lenne, hogy míg a YouTube-on döntően a felhasználók osztják meg egymással a többnyire általuk rögzített mozgóképes tartalmakat, addig a konkurens portál fő profilját a teljes filmek, tévéshow-k és zenés klipek alkotják majd. Ezzel egyébként egy újabb szintre lépne az internetes videózás, ugyanis professzionális mozgóképes tartalmakat nyújtanának.

Olaszország sem kíván ezen a téren lemaradni. Az online Qoob.tv – amelyre elsősorban házi készítésű filmek kerülnek fel, ám a vállalkozó szelleműek többek között blogot is írhatnak a honlapra – nemzetközi babérokra tör: az olasz nyelv mellett angolul is elérhető lenne a tartalom. Emellett a Rai is online tartalom indításában gondolkodik, ám erről részleteket még nem közölt. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.