BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2007 végéig új médiatörvény kerül az asztalra - Media Hungary 2007

Tihany immáron tizenkettedik alkalommal ad otthont a legjelentősebb hazai média-találkozónak. A konferencia fő témája idén a média digitalizációjával kapcsolatos kihívások mind technológia, mind tartalmi szempontból. Az előadók között megtalálhatók jogászok, televíziós- és rádiós szakemberek, újságírók, online szerkesztők, médiatanácsadók, reklámszakemberek, akik a média új irányairól és lehetőségeiről fog értekezni előadások és kerekasztal beszélgetések folyamán. Az elhangzott legfontosabb gondolatokról és véleményekről honlapunk is beszámol a mai és holnapi nap folyamán.

Sarkady Ildikó (főtanácsadó, MeH) saját bevallása szerint a jelenleg zajló médiaszabályozással kapcsolatos jogalkotó munka során nagy kihívás volt a politikusok felkészítése a műszaki, technológiai sajátosságokra; el kellett nekik magyarázni a digitális átállás hírközléstechnikai jellemzőit ahhoz, hogy egyáltalán dönteni tudjanak a szabályozás irányairól.

A főtanácsadó szerint az elmúlt időszakban sikeres volt a tartalomszabályozási kérdések leválasztása a hírközléstechnikai kérdésekről, mely elősegítette, hogy a legtöbb kérdésben széleskörű politikai konszenzus alakuljon ki.

Az új szabályozás legfontosabb jellemzői között megemlítette, hogy egykapus bejelentési rendszerként fog működni az engedélyezés, melynek során az NHH jár el közigazgatási hatósági szervként. A MeH keretén belül működő tanácsadói csapat tervei szerint elkövetkezendő félévben kerülnek terítékre az egyes tartalomszabályozási kérdések, melyek rendezése törvénycsomag megalkotásával történik majd. A szabályok részletes kidolgozása során fontos a vélemények pluratisának biztosítása, ezért a törvényben ennek feltételeit kell megteremteni minden lehetséges eszközzel.

Sarkady Ildikó szerint ma nem lehet megmondani, hogy az állam milyen médiapiacot kíván, hiszen a technika fejlődésével ez a piac rendkívül gyorsan változik, melynek során az állami beavatkozás és szerepvállalás is más-más szinten kell, hogy érvényesüljön. Az mindenestre biztos, hogy – egyetértésben az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosával, Viviane Redinggel – az állami szerepvállalásnak meg kell maradnia, a közszolgálatiságot pedig szem előtt kell tartani a jogszabályalkotás során. Ennek kapcsán felvetődött már, hogy szükséges lenne egy köz- és hírszolgáltatási törvény megalkotása, mely egyebek között korrekt, átlátható és kontrollálható finanszírozási szabályokat is tartalmaz.

Mivel a jelenleg hatályos médiatörvény több sebből is vérzik, ezért a korábbi terveknek megfelelően 2007. végére új médiatörvény kerül az asztalra, mely új alapokra helyezi a média szabályozását. GG

Hírek a Média Hungary 2007 konferenciáról ITT és ITT olvashatók!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.