BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az üvöltöző riporter és a BBC internetes jövője - Videó!

Bár a BBC egyik riportere a minap szabályosan leüvöltötte riportalanyát, a BBC ma is vitathatatlanul az egyik legjelentősebb mértékadó hírszolgáltató, internetes portálja pedig számos alkalommal nyert díjat.

A BBC Web 2.0 alkalmazásokért felelős projektigazgatója, Tom Loosemore témába vágóan idézte William Gibson gondolatát, mely szerint „A jövő már itt van, csak még nincs egyenletesen elosztva.” És valóban, a médiapluralizmus lehetősége rendelkezésre áll, azonban csak kevés esetben élvezhetik előnyeit a nézők és felhasználók. Az internet, s kiváltképp a web 2.0 alkalmazások azonban lehetőséget adnajk a minél inkább egyénre szabott és a felhasználók részvételével alakított tartalomelőállításra.

A 10 rádióállomást és 8 televíziós csatornát működtető angol közszolgálati csatorna éppen ezért nagy hangsúlyt fektet az online médiára is, többek között az olyan új technológiák alkalmazási lehetőségeire, melyek a közösségekben rejlő tartalékokat használják ki.

Manapság kevesen vannak azok, aki kiválasztják, hogy mi legyen a hír, az embereket érdeklő történetek, s még kevesebben azok, akik meg is írják a felhasználók által élvezhető stílusban. De a felhasználók igényeit szem előtt tartva egy médiavállalkozásnak meg kell adnia a lehetőséget a felhasználóknak, hogy aktívan részt vehessenek mind a hírek kiválasztásában, mind az események közlésében.

Tom Loosemore megjegyezte, hogy korábban egy átlagos angol család az esti vacsorát követően vagy az asztalnál maradt beszélgetni, vagy két csatorna műsorai közül választva leült televíziót nézni. Ma már csak a BBC kínálatából 8 csatorna közül választhatnak a nézők, de egy átlagos brit állampolgár több száz adó műsorát élvezheti nap mint nap.

Egyre többen vannak azonban azok a fiatalok, akik a televíziós műsorokat hátrahagyva, az internet felé fordulnak és szabadidejüket kizárólag az online világ rengetegében töltik el: szórakozva, tanulva, zenét hallgatva, játszva, vagy éppen ismerőseikkel kommunikálva.

A BBC felismervén az internetben rejlő lehetőségeket, számos projektet indított útjára, hogy mind a fiatalabb, mind az idősebb generáció igényét feltérképezhessék és kiszolgálhassák. Ilyen új szolgáltatás pl. az Odeo, mely csakúgy mint a blog, tartalommegosztásra ad lehetőséget, csak éppen videó formájában.

Kérdés, hogy mit tartogat a jövő a médiavállalkozásoknak és felhasználóknak. Az eddigi jelek szerint a média új hulláma ugyanis már most beharangozza a tartalmakhoz való hozzáférés ezerféle új módját és a felhasználók millióját. GG

További hírek a Média Hungary 2007 konferenciáról ITT találhatók és ITT

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.