BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetőssé válna a TV2? Vita a műsorszolgáltatók jövőjéről

Érdekes vitát eredményezett az idei Média Hungary-n a kereskedelmi csatornák vezetőinek és az MTV elnökének kerekasztal-beszélgetése a jövőbeni fejlődési lehetőségekről és a várható stratégiákról. Alább szemezgettünk a vitában elhangzott legfontosabb megállapításokból és a legmarkánsabb egyéni véleményekből.

Kereszty Gábor (TV2) szerint a legnagyobb kérdés a kereskedelmi csatornák számára, hogy mi lesz a nyerő üzleti modell a digitális átállást követően. Ez a kérdés a közszolgálati műsorszolgáltatókat kevésbé érdekli, a kereskedelmi csatornákat viszont annál inkább. Ma viszont még nagyon nehéz erre választ adni. Meg lehet vizsgálni a világtrendeket, mely a kicsi műsorszolgáltatóknak nem kedvez, a nagyoknak viszont annál inkább.

Fontos kérdés, hogy lesz-e Magyarországon megfelelő jogi környezet arra, hogy komolyabb médiacsoportok épülhessenek ki? Kereszty ma kevésbé lát erre lehetőséget és esélyt, pedig szerinte a jövő ez lenne.

Amennyiben a digitális átállást követően a törvény nem ír elő bizonyos kötelezettséget az ingyenes sugárzásra, úgy a TV2 fizetős csatorna modelljét fogja követni.

Rudi Zoltán (Magyar Televízió) szerint sokan azt mondják élcelődve, hogy az értelmes munka luxusát választják azok, akik a közszolgálati csatornánál dolgoznak. Pedig ez nem így van.

A környező országokban a közszolgálati adóknak nincsen annyi gondja, mint Magyarországon, hiszen a szabályozási környezet nem változik olyan sok területen, még a digitális átállás időszakában sem.

A jelenlegi médiatörvény alkotása idején a kereskedelmi csatornák lobbiereje igen erős és hatékony volt, a digitális átállásra készülvén azonban ez az érdekérvényesítő képesség mintha alább hagyott volna. Ha valamit el akarnak érni, akkor erősíteniük kell.

Róbert Ákos (RTL Klub) elmondta, hogy a külföldi felmérések szerint a közszolgálati csatornák nézőket nyertek meg a kereskedelmi csatornák rovására.

Szerinte jó lenne olyan szabályozási környezetben működni, amely egyértelművé teszi a működés kereteit, a kötelezettségeket és lehetőséget ad a digitális technika teljes kihasználására.

Málnay B. Levente (MTV Networks Magyarország) itt is elmondta, hogy 2007. október 1-jén indul a Music TV magyar nyelvű adása, amelyet további termékbevezetések követnek majd, mint pl. a Comedy Central tematikus csatorna indítása mint humor tévé; gyerekeknek szóló csatorna indítása. A márkaépítés jegyében az ezt követő lépés természetesen ezen új csatornák fejlesztése és különböző platformokon való terjesztése lesz.

Szabad versenyt szeretnénk, mert a jelenlegi helyzet nem is verseny, hiszen annyira domináns a két országos kereskedelmi csatorna a nézők és a hirdetők körében is.

Kocsis Attila (Viasat3) nehezményezte, hogy a magyar lakosság 35%-a csak 3 csatorna közül tud választani. A két földi sugárzású kereskedelmi csatorna éppen ezért tudja kisajátítani ezt a réteget. G.G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.