BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GPS a mobilban - Ez a jövő!

A Nokia N95-öse után úgy tűnik, a műholdas helyzetmeghatározó lesz a következő szélsebesen elterjedő "hozzáadott érték" a mobilok világában.

Bár az első fecske N95-öt a 700 eurós árcímke nyilván nem engedi majd eljutni a legszélesebb tömegekhez, a finn gyártó már bejelentette, hogy hamarosan gps-chipekkel fogja ellátni az olcsóbb készülékeit is. A többi mobilos óriáscég is mozgolódik, többen jelezték már, hogy beszállnak a gps-versenybe. Elemzők szerint 2007 a műholdas helyzetmeghatározók éve lesz a mobilpiacon.

A műholdas kapcsolat révén a telefongyártók azt remélik, legalább egy kicsit elszakadhatnak majd a mobilhálózatok üzemeltetőitől; utóbbiak pedig a navigáció által megnövekedő adatforgalomban látják a maguk aranytojást tojó tyúkját. Elemzők szerint 2009-ben már 12 millió gps-szel felszerelt telefon találhat gazdára Amerikában és Európában.

Miközben a telefongyártók lázas igyekezettel pakolják a gps-chipeket a készülékeikbe, a Google és a Yahoo a térkép-oldalait turbózza fel mobilnavigációs szolgáltatásokkal, és az autós navigációs rendszerek gyártói szintén nagy érdeklődéssel fordulnak a mobilok felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.