BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan vásárolhat az online áruházakban biztonságosan?

Az online áruházak, aukciós szájtok elterjedésével felmerült az igény, hogy gyorsan és olcsón tudjunk pénzt utalni neten, akár magánszemélyeknek is. A mikrofizetési megoldások kifejezetten kis összegű tranzakciók biztonságos és a banki utalásnál olcsóbb lebonyolítását segítik - olvasható az index összefoglalójában.

Ma már mindennaposnak számít, hogy interneten rendelünk különböző termékeket, szolgáltatásokat. Bár Magyarországon döntően még mindig utánvéttel vagy postai csekkel fizetünk ilyen esetekben, egyre elterjedtebb, hogy hitelkártyát vagy bankkártyát használunk. Ez a legnépszerűbb módszer.

Nincs is probléma a kártyás fizetéssel, ha nagyobb összegű a vásárlás, ilyenkor ugyanis a tranzakció költsége, amelyet minden esetben ki kell fizetni a banknak, szinte elenyészik. Alacsony összegű vásárlásánál azonban akkorának tűnik ez a költség a termék árához képest, hogy egyszerűen nem éri meg a fogyasztónak kártyával fizetnie.

A webáruházak elszaporodásával ráadásul egyre több kisebb bolttal találkozunk, amelyekről semmit nem tudunk, így – szemben a nagy és kipróbált céggekkel – kártyaszámunkat sem szívesen adjuk meg nekik. Az úgynevezett mikrofizetési módszereket kifejezetten az ilyen problémák elkerülésére találták ki. Ezzel megoldással kisebb összeget tudunk eljuttatni gyorsan, biztonságosan és olcsón a címzetthez.

A világon a legnagyobb mikrofizetési szolgáltató, a PayPal néhány éve itthonról is használható. A szolgáltatást elsősorban az teszi biztonságossá, hogy a bankkártya adatait csak egyszer kell megadni, csak a PayPalnek, így a kereskedőhöz semmilyen adat nem jut el a felhasználóról. A vásárló és a kereskedő is a PayPallel szerződik, így közvetlen kapcsolatba nem kerülnek egymással a tranzakció alatt, a fizetés a szolgáltatón keresztül történik.
A tranzakciók sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos banki utalások.
Hogy mi a jó ebben a PayPalnek? A számlákon elhelyezett összegeket különböző bankokban lekötik és kamatoztatják.

Hasonló szolgáltatást nyújt a londoni székhelyű Moneybookers. A rendszer emailes alapon működik, úgy is hirdeti magát, küldj pénzt bárkinek, akinek emailcíme van. A Moneybookersnél a felhasználónak regisztrálnia kell a redszerbe, feltölteni virtuális számlaszámát (kártyával vagy utalással), és már küldheti is a pénzt. A Moneybookers webáruházakkal is szerződött, jelenleg több mint 3500 helyen fizethetünk rajta keresztül.

Különbség a PayPallel szemben, hogy annak is küldhetünk pénzt, aki nem regisztrált a Moneybookersbe, elég csak az emailcímére elküldeni egy értesítőt. Neki ezek után regsztrálnia kell az oldalra, hogy hozzáférhessen a pénzhez. (Természetesen nem kötelező regisztrálni, ha az elküldött összeget két hétig nem veszik fel, az visszakerül a feladóhoz.)

Bár a virtuális fizetési módszerek rendkívül népszerűek a világon, és egyre inkább Magyarországon is, hazai szolgáltatóval még nem lehet két magánszemély közötti tranzakciót végrehajtani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.