BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Léket kapott az Internethajó!

Határhelyzetben van Magyarország az információs társadalom építésében, a felzárkózás és a végleges leszakadás között egyensúlyozunk – mondta el a tegnap megrendezett Internethajón Pintér Róbert, az ITTK kutatási igazgatója, az idén második alkalommal megjelent Kék Notesz egyik szerzője. Az internetelterjedtséget és -használatot vizsgáló különböző felmérésekben hazánk folyamatosan a 30. hely környékén van, nem képes stabilan felzárkózni a terület éllovas országai közé, ez pedig kulcsfontosságú lenne a versenyképesség megőrzése, sőt növelése miatt.
Ha az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Internethajó iránti érdeklődést nézzük, úgy tűnik, nincs is sok esély arra, hogy felzárkózzunk az információs társadalom építésében élenjáró országok körébe, mivel az idén voltak a legkevesebben a rendezvényen. Aggasztó az is, hogy a kormányzat mellett mintha a szakma részéről is érdektelenség nyilvánult volna meg az esemény és tárgya iránt.

A szakma megjelent képviselőinek megnyilvánulásai peszszimista hangulatot tükröztek a hazai infokommunikációs helyzettel kapcsolatban, hiányolják a terület fejlődését szolgáló átgondolt stratégiát. Pedig azok az országok bizonyultak sikeresnek és profitáltak az információs társadalom építéséből, amelyekben sikerült kidolgozni a megfelelő stratégiát, és következetesen végigvinni azt több kormánycikluson át – hangsúlyozta George Hall, az európai uniós régiók széles sávú internetes projektjeinek koordinálásában részt vevő IANIS elnöke. Példaként említette George Hall Dél-Koreát, ahol a helyi informatikai tárca becslése szerint a széles sávú világhálós fejlesztési program 100 milliárd dolláros GDP-növekedést és mintegy 820 ezer új munkahelyet eredményez.

A teljes cikk ITT olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.