BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merre és meddig fejlődhet még az internet - Videók!

A Google európai vállalkozásának elsőszámú vezetője, Nikesh Arora érdekes ívet rajzolt fel az internet fejlődéséről a felhasználók oldaláról szemlélve, mely szerint kezdetben az informálódás volt a fő szempont és cél (lsd. keresők és hírportálok), később a kommunikáció és a vásárlási lehetőségek felkutatása (lsd. MSN, Skype, eBay stb.), míg ma az internet használata során nemcsak informálódunk, kommunikálunk, hanem szórakozunk és különböző tartalmakat is megosztunk egymással (blogok, YouTube stb.).

Ehhez persze hozzátehetjük, hogy a médiavállalkozások közül azok tudtak és tudnak jelenleg is igazán sikeresek lenni, melyek minden fejlődési szinten megpróbáltak valami újat létrehozni, szem előtt tartva a felhasználók igényeit.

A mai eszközök természetesen igyekeznek ezeknek a változó igényeknek megfelelni. Nikesh Arora szerint pár év múlva olyan iPodokat lehet majd a mainál sokkal olcsóbban megvásárolni, melyeken gyakorlatilag az összes zeneszám megtalálható és szélessávú kapcsolódási képességével bárhol szabadon rácsatlakozhat az internetre.

Ebben a szép új világban persze az online és mobil szolgáltatások, eszközök nélkül egyre kevesebben tudják elképzelni életüket 1 hétnél tovább. Ezek az emberek nyitottak az új lehetőségekre és életvitelükkel maguk is generálják a technológiai fejlődést. Ezek azok az emberek, akik közül sokan nemcsak használják az internetet, hanem ki is használják annak végtelen lehetőségeit.

Egy fiatal egyetemista pl. elhatározta, hogy körbeutazza a világot, s ennek során rövid videók formájában osztja meg családtagjaival az élményeit.

Az ötlet működött: nemcsak az ismerősök nézték meg számtalanszor a videókat, hanem több milliónyi internethasználó is, melynek 1 millió dolláros reklámbevétel lett a kézzel fogható eredménye.

Egy másik pozitív példa az OK GO együttes futópados klipje, melyet alacsony költséggel készítettek el és mivel nem volt lehetőségük valamely zenecsatornán terjeszteni a klippet, ezért feltöltötték az egyik videómegosztóra, ahol hatalmas sikert aratott.

MTV díjat nyertek, több millióan töltötték le klipet és ma is az angol slágerlisták éllovasai.

A fő kérdés persze folyamatosan előttünk áll: merre tovább, internet? G.G.

További hírek a Média Hungary 2007 konferenciáról ITT,  valamint ITT található

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.