BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilvideó: a hirdetők nem igazán szeretik

A Warner Brothers nemrégiben hatrészes filmsorozatot jelentetett meg mobilkészülékeken való lejátszáshoz igazítva; ez a népszerű Smartville televíziós sorozatra épít, amelyben a milliárdos polgármesternek – akár a Supermanként ismert Clark Kentnek – egy csodálatos erejű alteregója van, Green Arrow. A sorozatban olyan epizódok kaptak helyet, amelyeknek nem volt televíziós változatuk.

Két esztendeje a Fox Mobile és az MTV Networks a film- és tévéstúdiók közül elsőként lépett a mobiltelefon-programok piacára; mára sorra megjelent valamennyi nagyobb gyártó – emlékeztet a The New York Times. Azonban miközben az ilyen rövid részekből álló, mobiltelefonon is nézhető sorozatok egyre népszerűbbek, a hirdetők nem kedvelték meg ezt a csatornát.

A hirdetők távolmaradása azért is különös gond, mert egyelőre a felhasználók sem igen akarnak fizetni a videókért. Szakemberek szerint az internethez hasonlóan itt is mindenki az ingyenes tartalmakat keresi, így viszont nincs, aki a mobilműsorokat megfinanszírozza.

Addig is, míg sikerül valakit fizetésre bírni, a stúdiók nem kockáztatják meg, hogy eltűnjenek a piacról, még ha működő üzleti modelljük nincs is e tevékenység finanszírozására. A 20th Century Fox Film Corporation például Borat című, novemberben megjelent filmjéből 12 egyperces, tenyérgépképernyőkre méretezett részletet küldött szét különféle mobilszolgáltatókon keresztül. Bár az eredeti szándék az volt, hogy külön előállítási költség nélkül tudjanak új termékkel megjelenni, végül kiderült, hogy a legjobb részeket kiemelő módszer remek reklámot csinált az eredeti filmnek.

Más stúdiók tapasztalatai is azt mutatják, hogy a televíziós műsorok szabhatók át a legkönnyebben a mobilok alacsony felbontású képernyőihez. Az MTV például különféle zenei műsoraiból készített mobilsorozatot. A helyzet azonban aligha tartható fenn hosszan: addig ugyanis, amíg nem sikerül többletbevételt szerezni, a stúdiók sem akarnak fizetni dolgozóiknak a műsorok mobilra szabásáért. A többletmunkát azonban a szakszervezetek ellenzik, így máris látszik: a cégek kemény tárgyalásokra számíthatnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.