BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robotok ketrec nélkül

Az automatikus gyártórendszereknél alkalmazott biztonsági megoldások ez idáig optikai és lépésérzékelőket és különféle anyagú, a robotokat körülvevő kerítéseket jelentettek.

A legtöbbször a legkisebb veszély esetén is teljesen leáll a berendezés, és a robot alaphelyzetébe tér vissza. Így a termelés újraindítása igen időigényes lehet, hiszen éppen oda kell visszaállítani a karokat, ahol azok a riasztás bekövetkeztekor jártak.

Ennek megváltoztatására fejlesztették ki a Safety-Eye megoldást a német Pilz cég mérnökei. Ebben a rendszerben kamerák figyelik a robotok munkaterét, így az érintett helyiségek átjárhatók, s rácsokra sincs szükség. A DaimlerChrysler máris alkalmazza a megoldást: a sindelfingeni karosszériagyártó üzemben tíz ilyen rendszert is kiépítenek. Bár a biztosítás a kamerák révén tökéletesen működik, kiderült: a látható jelzésekről nem lehet lemondani, nehogy valaki mégis veszélyes területre lépjen. Csakhogy mostantól ezek a korlátok lehetnek könnyű, figyelemfelhívó, mobileszközök is, hiszen nem a fizikai védelem a feladatuk. Így ezeket egyszerű átrendezni és újra felhasználni a különféle munkafolyamatokhoz igazodva, ez pedig rugalmasabb üzemkialakítást tesz lehetővé.

Az ember és gép együttműködését madártávlatból figyelő új rendszer másik előnye, hogy többé nem feltétlenül vezet teljes leálláshoz, ha valami megsérti a biztonsági területet. A Safety-Eye a veszély mértékének függvényében dönt a beavatkozás fokáról: ha például valaki ott lép a gép munkaterébe, ahová az csak másodpercek múlva érne, elegendő a robot sebességét csökkenteni.

Természetesen, ha valaki a közvetlen veszélyzónába lép, itt is azonnali a leállás. Az ilyen események okozta termeléskiesés azonban jóval kisebb. A biztonsági rendszer ugyanis közvetlenül kapcsolódik a robot vezérléséhez, így ha a munkatér ismét szabad, a gép onnan folytatja a munkát, ahol abbahagyta. Az új rendszer ráadásul olcsóbb is. Egy ilyen gépnél a kiépítés feleannyiba kerülhet, mint a hagyományos technológiával, de egyes esetekben akár a 80 százalékot is elérheti a megtakarítás. A másik óriási előny a rugalmasság: a kamerák könnyen átállíthatók, s ha megváltozik alkalmazási helyük vagy a felügyelt gép feladata, újraprogramozhatók.

A szakértők szerint a Safety-Eye nagyobb gyártósoroknál is jól alkalmazható. Egy rendszer akár 120 négyzetméternyi munkateret is képes ellenőrizni, s lehetőség van több rendszer közvetlen összekapcsolásával nagyobb terek felügyeletére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.