BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöldhullám az IT-ben

Bármily hihetetlenül is hangzik, a nagy adatközpontok egy négyzetméterre eső energiafelhasználása 10-30-szor akkora lehet, mint egy hagyományos irodaépület esetében. Az Alliance to Save Energy nevű szervezet előrejelzése szerint ha az adatközpontok száma, mérete és teljesítménye a jelenlegi tempóban bővül, kevesebb mint tíz év alatt duplájára emelkedik az energiaigényük, és évente 200-300 millió dollárra nő az energiaszámlájuk is. Az Egyesült Államokban található szerverközpontok áramigényének kiszolgálásához öt, egyenként ezer megawatt teljesítményű erőműre van szükség, világszinten pedig 14-re. Az energiaszámla sem nevezhető csekélynek, globálisan 7,2 milliárd dollárba kerül az ilyen létesítmények ellátása árammal, egy átlagosnak mondható, 2200 négyzetméteres adatközpont egyéves energiaköltsége pedig jelenleg 2,6 millió dollár körül van.

Azonban a megfelelő technológiával és folyamatvezérléssel ez az összeg akár a felére is csökkenthető – mondta el Steven Sams, az IBM létesítményfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó üzletágának alelnöke a cég új, energiahatékonysági programját ismertető bécsi sajtótájékoztatón. Az IBM évente egymilliárd dollárt szán új, Project Big Green nevű programjára, amelynek célja, hogy drámaian megnöveljék az energiafelhasználás hatékonyságát az informatikai iparban. A virtualizációs megoldások jelentette konszolidációs lehetőségek mellett a cég partnereivel együttműködve új hűtési eljárásokat is kínál, így számottevő mértékben csökkenthető az adatközpontok energiafelhasználása.

A vállalat saját szerverközpontjai egy részében is alkalmazza már az új megközelítést, amely a teljesen új hardvermegoldások mellett az energiafelhasználást figyelő, az erőforrásokat megfelelően csoportosító szoftvert is magában foglal. Az ügyfelek számára pedig nemcsak telepítést, de előtte az energiagazdálkodás felmérését és az optimális megoldás kidolgozását tartalmazó szolgáltatást is kínál a cég. Néhány példa már van az üzleti szférából is a kezdeményezés eredményeire, egy kaliforniai áramszolgáltatónál, a Pacific Gas and Electricnél a korábbi háromszázról hatra csökkentették a szerverek számát a virtualizációs megoldások alkalmazásával, ez 80 százalékos megtakarítást jelentett – számolt be a tapasztalatokról Steven Sams.

Az új program részét képező energiahatékonysági kezdeményezéseket használva az IBM-nél abban bíznak, három éven belül úgy tudják majd megduplázni a számítókapacitásukat, hogy közben nem nő az energiafelhasználás. Számításaik szerint évente több mint ötmilliárd kilowattórányi megtakarítást eredményez majd a projekt.

Krízishelyzetben vannak napjainkban az adatközpontok, 86 százalékuk 2001 előtt készült, ez a Gartner elemzése alapján azt jelenti, hogy nem felelnek meg napjaink műszaki követelményeinek. A növekvő számítási igény miatt egyre nagyobb teljesítményű eszközök kerülnek a szervertermekbe, amelyek hűtési kapacitása azonban véges. Így fordulhat elő az, hogy a szerverek tárolására szolgáló speciális polcokon rengeteg üres hely van, mivel ha teljesen feltöltenék őket, az adott központ hűtőrendszere nem lenne képes a megfelelő hőmérsékletet biztosítani. Egyébként az adatközpontokban felhasznált energia mindössze 30 százaléka jut az informatikai és távközlési eszközökre, a fennmaradó mennyiség többségét a hűtőrendszer igényli. A jövőbe tekintve még ijesztőbb képet vázol számunkra az IDC piackutató cég. A társaság adatai szerint jelenleg a számítástechnikai eszközökre költött minden dollárra további ötvencentnyi energiaköltség jut, ez azonban a következő négy évben több mint felével, 71 centre nő az előrejelzése szerint. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.